Jokken op een datingsite. We doen het massaal!

Op datingsite wordt wel eens gejokt. Echt? Ja echt! Je zou het niet verwachten maar niet iedereen is 100% eerlijk in zijn datingprofiel. Gosh!, nooit verwacht he!

Liegen bij dating


In profielen bij datingsites wordt heel wat afgejokt. Dat is algemeen bekend. Veel vrouwen en mannen willen de waarheid op een datingsite nogal eens geweld aan doen om beter over te komen. Een vinkje net wat anders plaatsen is snel gebeurd. 

Veel voorkomende leugens op een datingsite

Een leugentje is bij online dating snel gemaakt en dat leugentje kan je "marktwaarde" flink doen stijgen. Waar wordt er online op dating sites het meest over gejokt? Dat kun je hier lezen.
 • Foto's bij profielen zijn soms vele jaren oud. Van die krullenbol is dan weinig over, of de zwaartekracht is inmiddels een grote rol gaan spelen waardoor het één en ander aan lichaamsdelen is gaan zakken.
 • Wat er minder mooi aan je lichaam is kun je met Photoshop makkelijk corrigeren, alsof je Robert Schoemacher himself bent. Dat is natuurlijk erg verleidelijk om te doen!
 • Er wordt nog al eens gesjoemeld met de leeftijd. Meestal wordt deze dan naar beneden bijgesteld.
 • Een vrouw op een datingsite is niet altijd een vrouw.
 • Paren zijn aanmerkelijk beter in trek op erotische datingsites dan mannen alleen. Er wordt dus wel eens een vrouw bij verzonnen.
 • Lichamelijke eigenschappen worden nogal eens overdreven. Een paar centimeter of zo, en dan hebben we het niet alleen over de totale lichaamslengte.
 • Mannen willen zich nogal eens romantischer voordoen dan ze zijn. Sorry dames, niet al die mannen houden echt van open haarden, rode wijn en lange strandwandelingen op zondagochtend.
 • Met name mannen willen in een profiel nogal eens vergeten te vermelden dat ze getrouwd zijn. Ze drukken dan per ongeluk op het vakje "single".

Uiteindelijk leiden deze leugentjes om makkelijker tot een date te komen er vaak alleen maar toe dat er geen date komt. De interesse is er misschien wel, maar de dater zit zo verstrikt in zijn leugens dat hij of zij niet meer met goed fatsoen kan afspreken.

Wil je een eerlijke dater? Dat een 60 plusser. Onderzoek heeft uitgewezen dat die vrijwel altijd eerlijk zijn in hun dating profiel.

Resultaten onderzoek liegen bij dating

Volgens een onderzoek van de website Datingsitekiezen onder 1.100 vrouwen en mannen die op een datingsite staan ingeschreven heeft 55% van de daters minimaal één leugen in het profiel staan. Niet altijd met evenveel succes, want 40% van de ondervraagden geeft aan dat ze bij andere profielen leugens bespeurt hebben. De waarheid komt dus vaak wel uit.

Maar waar liegt men over op datingsites? Dit is de leugen top vijf bij vrouwen en bij mannen.

Top vijf leugens datingsites bij vrouwen

1. Gewicht
2. Leeftijd
3. Roken
4. Lengte
5. Opleidingsniveau

Top vijf leugens datingsites bij mannen

1. Beroep
2. Hobby’s
3. Opleidingsniveau
4. Leeftijd
5. Alcohol gebruik

Hoewel je de leeftijd altijd met een korreltje zout moet nemen zijn de verschillen in leugens op een datingsite tussen vrouwen en mannen opvallend groot. 

De mannen maken zich kennelijk vooral druk om een maatschappelijke status en vrouwen meer over hun uiterlijk. Bij de vrouwen betreft 30% van de leugens hun gewicht (online afvallen gaat erg makkelijk, gewoon een kwestie van minder kilo's invullen). 

Bij de mannen liegt slechts 4% over hun gewicht of lengte.

Photoshop bij dating

Hoera voor Photoshop

Profielfoto

Een andere vorm van liegen op een datingsite is rommelen met de profielfoto. Ook dat is niet verrassend dat het veel voorkomt, al is het percentage wel schokkend. Een derde van de ondervraagde personen heeft de foto bewerkt of plaatst bewust een foto op een datingsite waarop ze jonger zijn.

Onderzoek naar dating leugens door Symantec

Hoewel liegen op een datingsite niets te maken heeft met een computervirus deed ook Symantec (de maker van Norton Antivirus) een onderzoek naar bedrog op datingsites.

Hieruit bleek dat mannen vaker dan vrouwen een loopje met de waarheid nemen op een datingsite. Met Photoshop kom je bijvoorbeeld sneller van je bierbuik af dan in de sportschool. Wel zo gemakkelijk, maar minder effectief als het op daten aankomt.

Mannen jokken meer over 13 van de 14 onderwerpen
Symantec deelde de profielinformatie in 14 rubrieken in, en vergeleek de leugentjes van mannen en vrouwen. In 13 van de 14 rubrieken logen de mannen vaker.

Behalve.... het gewicht
Er was echter 1 rubriek waar de vrouwen vaker de waarheid verdoezelden dan hun mannelijke tegenhangers. We noemden het hier boven al bij het andere onderzoek. Hun gewicht!

11 procent van de vrouwen maakt zichzelf online wat lichter. Bij de mannen is dat ook nog altijd 10%, dus zo groot is dat verschil in die ene categorie ook weer niet.

Bij het Nederlandse onderzoek was het percentage mannen die liegen over hun gewicht kleiner. Kunnen we toch constateren dat de Nederlandse heren eerlijker zijn ;-)

Romantischer voordoen
30% van de mannen bekent minimaal één leugen in het profiel te hebben staan. In veel gevallen is dat hun geboortejaar, maar hun relatiestatus is ook niet altijd correct. 

Ook willen ze wel eens voorkomen alsof ze iets leuk vinden waarvan ze eigenlijk totaal niet houden. Denk daarbij aan romantische films, open haardvuur, kaarsen en andere onderwerpen die vrouwen erg belangrijk vinden, maar de meeste mannen totaal niet.

Verschillende redenen van jokken
Dit jokkebrokken bij mannen heeft tot doel sneller tot een date te komen omdat ze zo beter aansluiten bij het profiel of de wensen van hun mogelijke dates. Vrouwen jokken meestal uit onzekerheid.

Als de leugen te groot is....
Liegen op een datingsite blijft vaak niet ongestraft. Mannen komen twee keer zo vaak niet bij een eerste date opdagen omdat ze een te verkeerd beeld van zichzelf geschetst hebben. Een beeld dat ze in de praktijk niet waar kunnen maken waardoor ze de date waar ze het juist om te doen was niet kunnen volbrengen.

Nog wat conclusies uit meer onderzoeken naar leugens op dating sites (kennelijk een populair onderwerp):
 • Vrouwen liegen online meer dan mannen.
 • 62% van de vrouwen jokt in haar profiel. Bij mannen is dit 46%
 • Het onderwerp waar het meest over gejokt wordt is het gewicht
 • Het verleden en de hoogte van het inkomen komen op de tweede en derde plek.
 • Grappig: Deze drie zaken worden juist door maar heel weinig mensen belangrijk gevonden als ze een date zoeken. Maar zo zijn er veel misvattingen bij dating.
 • 10% van de foto's op dating sites is ouder dan 2 jaar.
 • 20% van de aantrekkelijke foto's op dating sites is ouder dan 2 jaar.
 • Midlife crisis: Vooral mannen boven de 50 gebruiken oude foto's op een dating site.
 • Maar verder vertellen oudere mensen minder onwaarheden bij het online daten.
 • Grappig: Mannen die daten zijn gemiddeld 5 centimeter langer dan de gemiddelde man (of....).
 • Vrouwen groeien online 3 centimeter.

Een date, en dan....

Virtueel een paar kilo afslanken of jezelf met naaldhakken aan meten. Het is erg aanlokkelijk, evenals een foto van enkele jaren oud gebruiken bij het profiel op een dating site. 

Maar soms doen date-zoekers de waarheid dusdanig geweld aan, dat ze - als ze dan een leuk online contact hebben - niet met goed fatsoen kunnen daten. 

Dan komt immers uit dat ze niet betrouwbaar zijn, en dat is slechter dan al hetgeen ze willen verdoezelen.

Kortom, hun met de nodige leugens versierde date kan niet plaatsvinden.


Vaak onnodig

Maar het meest grappige is wel dat al dat gejok vaak niet eens nodig is. Zo sjoemelen de vrouwen massaal met hun gewicht, terwijl er nauwelijks mannen zijn die het gewicht als een belangrijke factor zien. 

En omgekeerd zijn vrouwen veel minder geïnteresseerd in het inkomen van de mannen dan de mannen denken. De baan van de man vinden ze weer wel belangrijk, maar dat gaat meer om de succesvolle uitstraling

Kortom, wees maar gewoon eerlijk bij het samenstellen van je dating site profiel. Vul velden als leeftijd, lengte en gewicht eerlijk in en gebruik leuke maar recente foto's. 

En pas je profiel af en toe aan als deze door de waarheid achterhaald wordt. Op die manier kun je met een gerust hart een date aangaan, en verminder je de kans dat je jouw date tegenvalt heel sterk.

Zie ook

Een reactie posten

0 Reacties