Geen klik voelen. Wat is dat?


Je hebt een leuke date, er wordt veel gekletst, het is best gezellig, maar bij het afscheid krijg je te horen dat er geen klik is. Wat is dat nu?


Wat is die beroemde klik waarover je zo vaak hoort bij niet geslaagde dates? De simpele uitleg is dat de andere persoon jou misschien wel aardig vindt, en het misschien ook wel gezellig vind met jou te praten, maar dat hij/of zij het niet goed kan voorstellen met jou een relatie of seks te hebben (welk van de twee hangt van de insteek van de date af).

Op zoek naar de perfecte liefde

De ingewikkelde uitleg komt uit de psychologie. Volgens de driehoekstheorie van de liefde (Steinberg, 2004) zijn er voor liefde drie componenten nodig:

1. vriendschappelijke intimiteit (je moet de ander aardig vinden),
2. passie (je moet de ander seksueel aantrekkelijk vinden),
3. verbintenis (je moet bereid zijn een relatie met de ander aan te gaan, en in een later stadium deze relatie willen behouden).

Deze drie componenten vormen samen de "perfecte liefde", en de perfecte liefde is hetgeen waar bij dating normaal gesproken naar gestreefd wordt. Je bent immers uit een grote groep mensen op zoek naar de ware voor misschien wel een relatie, en daarbij zal je niet snel met minder genoegen nemen.

Het ontbreken van de klik betekent dat niet alle drie de componenten van de perfecte liefde bij de ander aanwezig zijn. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de ander je niet aantrekkelijk genoeg vind (passie ontbreekt), zich ergert aan een karaktertrek (vriendschap ontbreekt) of het idee heeft dat jij niet helemaal voor hem of haar zou gaan (relatie ontbreekt).

Daarom kan het voorkomen dat je een super-gezellige date hebt maar toch "afgewezen" wordt.

De niet volmaakte liefde

Meestal is het ontbreken van de klik einde oefening. Je kunt beter op zoek gaan naar een andere leuke date. Een klik die er niet is komt ook meestal later niet, ook al zouden beide partijen daarvoor open staan.

Sterker nog, het bepalen of de klik er is duurt vaak niet meer dan een seconde. Voor je elkaar de handen geschut hebt ben je misschien al ongeschikt bevonden. Vooral op het component passie kan dat snel gaan. Na een eerste date weet je dan ook al of er een klik is.

Toch kunnen partners elkaar toch vinden als er geen sprake is van volmaakte liefde. Voor een one-night-stand is het component relatie minder belangrijk (al speelt het onwillekeurig wel mee om de aantrekkingskracht te bepalen) en men kan kiezen voor een vriendschappelijke liefde als beide het component passie minder belangrijk vinden.

Maar in alle gevallen geldt dat de aantrekkingskracht altijd minder is als niet alle drie de componenten (vriendschap, passie en verbintenis) aanwezig zijn.

Onderwerpen:
Liefde, relatie, passie, vriendschap, klik, afwijzing, eerste date.

(C) Content=King

© Dating 2023. Blogger template by Bloggertheme9
Published by Gooyaabi Templates

Op deze website is het privacy- en cookie-beleid van Content=King van toepassing.