Wat is speeddating?


We leven in een snelle tijd. Alles moet snel, en dat is met daten niet anders. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het snelle swipen bij dating apps. Ook speeddating is een snelle manier dan daten. Letterlijk! Wat is speeddating en hoe gaat een speeddate in zijn werk? Hier lees je het.


Speeddating sessies worden vaak in zaaltjes of horeca-gelegenheden georganiseerd. De precieze uitvoering kan verschillen maar het basis-principe is hetzelfde . Hieronder beschrijven we het basis principe van speeddating.

Zo gaat speed dating

Speeddating wordt ook wel fastdating of sneldaten genoemd. Allemaal benamingen die de lading dekken want je krijgt slechts enkele minuten de tijd om iemand te leren kennen.

Zo werkt speeddating

Bij speeddating hebben de vrouwen elk een eigen tafeltje, en de mannen rouleren langs deze tafels. Beide hebben telkens een paar minuten de tijd om een gesprek te voeren. Daarna klinkt er een signaal en gaan de heren door naar het volgende tafeltje. Zo leren de mannen en vrouwen in een korte tijd meer dan tien mensen kennen (afhankelijk van het aantal deelnemers).

Zowel de man als de vrouw krijgt aan het begin van de avond een matchkaart. Dit is een lijstje met hun gesprekspartners waarop ze via een JA of NEE aangeven of meer contact met die persoon zouden willen.

Vult zowel de vrouw als de man een JA in, dan is er sprake van een match. In dat geval krijgen de deelnemers elkaars contactgegevens, zoals een telefoonnummer en/of een mailadres. Het is aan de potentiële partners om het contact zelf uit te bouwen, en bijvoorbeeld ergens af te spreken om langer dan een paar minuten met elkaar te praten.

Tips speeddating

Je hebt bij een speeddate maar een paar minuten de tijd om een beeld van iemand te krijgen. Verzin daarom wat vragen die je daarbij helpen. Verspil niet te veel tijd aan algemene informatie over waar de ander woont of waar hij of zij werkt maar vraag bijvoorbeeld naar de favoriete tijdsbesteding, het favoriete vakantieland, de dromen voor de toekomst en naar hetgeen de ander blij en gelukkig maakt. Bij dit soort vragen gaat het gesprek al snel de diepte in en loop je niet snel vast op een dood spoor.

Ieder zijn meug, maar bij speeddating komen in ons hoofd woorden op als stress, opjagen en efficient. Niet bepaald de woorden die we aan een leuke ontspannen date koppelen. Waarom zou je uberhaubt gaan speeddaten?

Voordelen speeddating

 • In korte tijd kom je in gesprek met meer relatie geïnteresseerde singles dan anders in een jaar.
   
 • Ook niet onbelangrijk, je weet in dit geval dat je beide voor een relatie open staat.
   
 • Speeddating geeft jezelf veel inzicht in hetgeen je in iemand zoekt en wat je zelf leuk vindt. Dat soort inzichten komt als vanzelf als je met meerdere mogelijke partners praat.
   
 • Heb je moeite met flirten en iemand aanspreken? Dan is een speeddate iets voor jou. Het leggen van dat eerste contact is immers al voor je geregeld. Ideaal als dating voor verlegen mensen.
   
 • Bang voor een afwijzing? Bij een speeddating event hoor je alleen achteraf via een briefje dat er geen klik met iemand was. Dat is toch minder pijnlijk dan een directe afwijzing.
   
 • Een slechte date? Dat lijden duurt bij een speed date maar een paar minuten. Inderdaad, speed date.
   
 • Zelfs al spreek je bij een speed date maar 10 vrouwen of mannen, dan heb je waarschijnlijk al meer contact gemaakt dan bij de duizenden mensen op een datingsite. 

Nadelen speeddating

Maar natuurlijk heeft speeddating ook nadelen.

 • Je hebt een paar minuten om je te profileren, dus ook alle kans om het te verknallen. In die korte tijd kan één foute opmerking al genoeg zijn om jezelf te diskwalificeren. Je hebt geen tijd meer om het goed te maken.
   
 • Een paar minuten is maar een paar minuten. Kun je de man of vrouw van je leven in enkele minuten doorgronden, herkennen en tot de jouwe maken?
   
 • De organisator bepaalt welke vrouwen of mannen jij te spreken krijgt. Bij een groot aanbod zijn dat niet alle mogelijke dates. Meestal wordt die selectie vrij willekeurig (op administratieve gronden) gemaakt.
   
 • Speeddating kan een kater geven. Bij het beperkte aanbod zitten vaak geen leuke mensen terwijl er op goede datingsites zoveel leuke matches te vinden zijn (op de bank, in je luie kloffie, met een wijntje en met de TV of een leuk muziekje op de achtergrond).


Zie ook

(C) Content=King

© Dating 2023. Blogger template by Bloggertheme9
Published by Gooyaabi Templates

Op deze website is het privacy- en cookie-beleid van Content=King van toepassing.