Dating alleenstaande ouders (single moeder en single vader)

Veel singles in Nederland hebben eerder een relatie gehad en zijn daardoor single vader of single moeder. Hier aandacht voor de beste datingsites en dating tips voor alleenstaande ouders.


Voor alleenstaande ouders is het vaak wat complexer om aan dating te doen dan voor alleenstaande singles zonder kinderen. Vooral voor alleenstaande moeders is dating vaak een grote stap en is het lastiger om een nieuwe relatie te starten.Beste dating sites alleenstaande ouders

Niets belemmert je om je als alleenstaande moeder of single vader in te schrijven voor één van de vele grote datingsites. Het wemelt daar immers van de alleenstaande ouders. Maar toch zijn er ook diverse dating sites die zich helemaal op alleenstaande vaders en moeders richten.

Kijk maar eens bij onderstaande dating sites, speciaal voor single ouders. Deze richten zich zowel op alleenstaande moeders als alleenstaande vaders.


Hoewel de namen van deze twee sites bijna gelijk zijn betreft het twee elkaar beconcurrerende datingsites. Om het nog meer verwarrend te maken zijn deze sites ook actief onder respectievelijk Alleenstaande pappa's en Alleenstaande vaders. Deze namen verwijzen echter naar de bovenstaande sites.

Zowel de mannen als vrouwen kunnen zich via de bovenstaande mamma's / moeders gratis inschrijven.Wat is de meerwaarde van deze dating sites?

Het is niet dat er naast deze specifiek op alleenstaande ouders gerichte datingsites niet genoeg mogelijkheden zijn voor alleenstaande moeders en alleenstaande vaders om te daten. Integendeel er zijn goede datingsites in overvloed. Maar veel single ouders vinden het ten opzichte van hun kinderen moeilijk om te daten.

Het grote voordeel van deze dating sites speciaal voor alleenstaande moeders en alleenstaande vaders zit hem in de duidelijkheid. Deze dating sites zijn bedoelt voor zowel mannen als vrouwen die beide kinderen hebben en die in contact willen komen met een andere alleenstaande ouder. 

Met andere woorden: kinderen geen bezwaar. Dat wil op andere (algemene) datingsites wel eens anders zijn. Daar zijn veel vrouwen en mannen die iemand zonder kinderen zoeken.

Daarnaast ben je op de dating sites voor alleenstaande ouders als single ouders "onder elkaar". Het alleen opvoeden van kinderen brengt problemen en leuke dingen met zich mee die je op zo'n dating site voor single moeders en single vaders goed kunt bespreken. Één gespreksonderwerp heb je er al!

Bovenstaande dating sites kennen een gratis inschrijving. Neem er dus gewoon eens een kijkje.

Dating voor single ouders, soms lastig

Alleenstaande moeders en alleenstaande vaders kijken meestal anders tegen relaties en tegen daten aan dan andere (vaak jongere) singles. Single ouders hebben wat dat betreft een rugzakje opgekregen.

Minder positief over relaties

Want de meeste alleenstaande ouders zijn gescheiden, en die scheiding betekent dat ze meestal niet overwegend positief over relaties denken. Opnieuw in een relatie stappen is vooral voor pas gescheiden ouders een grote stap. 

Ook willen deze single ouders hun kinderen vaak beschermen tegen het verdriet dat wederom een mislukte relatie met zich mee kan brengen. Kort gezegd, als je geen relatie aangaat kan daar ook geen verdriet uit ontstaan.

Praktische bezwaren

Voor de alleenstaande ouder met inwonende kinderen zijn er daarbij ook vaak praktische bezwaren. Een date thuis uitnodigen gaat bij een single ouder niet zo makkelijk. 

Maar ook als je date en gezin goed gescheiden weet te houden, komt op een gegeven moment (als het goed is) het moment dat je nieuwe liefde en de kinderen elkaar gaan leren kennen. Voor veel alleenstaande ouders is dat een moeilijk moment.Daten met een alleenstaande moeder of alleenstaande vader

Of je zelf een alleenstaande ouder bent, of zelf kinderloos bent maar met een alleenstaande vader of alleenstaande moeder date, er zijn wat knelpunten.

Daten met een single moeder of single vader is heel anders dan met iemand die kinderloos is.Vooral als het met je date klikt en er uit het daten een relatie voortkomt. Hier een lijstje met punten waarmee je rekening houdt als je een relatie aangaat met een alleenstaande moeder of alleenstaande vader.

 • Je moet je partner delen. Sterker nog, je zal bij je nieuwe liefde waarschijnlijk niet eens op de eerste plaats staan. Op die plek staat het kind of de kinderen al. Daar moet je wel tegen kunnen, in het begin van een relatie, maar ook als de relatie zich verder ontwikkeld.
   
 • Kinderen brengen plichten met zich mee. Als het ooit tot samenwonen zal komen zal je het kind of de kinderen er bij krijgen. Dat brengt plichten met zich mee zoals kinderen naar school brengen, juichen aan de rand van het voetbalveld en helpen bij het huiswerk.
   
 • Weinig vrijheid. Vooral bij kleinere kinderen: niet uitslapen in het weekend. Stedentripjes zijn lastig plannen, en romantische etentjes voor twee worden gezinsuitjes naar het pannenkoekenrestaurant.
   
 • Ex op de achtergrond. Zonder kinderen verdwijnen exen waar ze horen. Uit beeld! Maar bij gescheiden ouders met kinderen ligt dat anders. Exen zijn dan ook de vader of moeder van het kind van je geliefde. Dat betekent dat ze altijd op de achtergrond aanwezig zijn en zich regelmatig met jullie gezin zullen bemoeien. Ook heeft de ex van je partner indirect invloed op de periode dat je je vakantie plant en andere persoonlijke zaken. Je krijgt er niet alleen kinderen bij, maar ook een ex.
   
 • Het kan niet klikken met een kind. Je kan geweldig goed met hun vader of moeder overweg kunnen, maar dat betekent niet dat er ook een klik is tussen jou en de kinderen. Bij oudere kinderen zoals tieners kan er zelfs weerstand zijn, bijvoorbeeld omdat ze jou als indringer zien. Ook kun je van kinderen van anderen minder veel hebben dan van je zelf geproduceerde kinderen. 


Onderzoek: Waarom single ouders deze sites gebruiken

Wij spraken singles met kinderen op de specifieke datingsite voor alleenstaande ouders en vroegen hen waarom ze deze specifiek voor single moeders en sngle vaders bedoelde sites gebruiken. Dit zijn de meest genoemde redenen:

 1. Met andere alleenstaande ouders hebben de vaders en moeders meer raakvlakken.
 2. De mannen op deze single ouder datingsites zijn minder op seks gericht.
 3. De single ouders vinden een relatie met een andere single ouder meer gelijkwaardig.
 4. Er heerst op deze datingsites een meer volwassen / goede / respectvolle sfeer.
 5. Er is bij de gebruikers van deze datingsites meer begrip voor problemen met kinderen en tieners.Heel veel alleenstaande ouders in Nederland

Als alleenstaande vader of alleenstaande moeder hoef je je niet eenzaam te voelen. Er zijn namelijk circa 600.000 éénouder gezinnen in Nederland. Dat is 23 procent van alle Nederlandse gezinnen!

Ruwweg is dus een kwart van de Nederlandse ouders een alleenstaande ouder met inwonende kinderen. Gemiddeld met 2 kinderen. En daarbij hebben we het nog niet eens over de alleenstaande ouders die hun kinderen alleen in het weekend zien (cijfers: CBS).

Hoeveel van deze single moeders en single vaders aan dating doen meldt het CBS niet. Als je echter kijkt naar het aantal inschrijvingen op de datingsites voor alleenstaande ouders, en als je op de grote datingsite een selectie maakt op de ouders met kinderen, zie je dat dit om enorme aantallen gaat. 

Je kan gerust stellen dat vele honderdduizenden alleenstaande ouders via dating op zoek zijn naar een date, een nieuwe relatie of een ander soort contact.


Zie ook:
Onderwerpen:
Ben je een alleenstaande vader of alleenstaande moeder en zoek je een leuke date? Hier kijken we naar de beste datingsites voor dating voor alleenstaande ouders. Op deze dating sites komen single moeders en single vaders met elkaar in contact. Voor een vriendschap, een leuke date of misschien wel een nieuwe relatie. Kinderen zijn geen bezwaar op deze datingsites voor dating voor alleenstaande ouders.
Een reactie posten

2 Reacties

 1. Ik vind het een goede zaak dat er datingsites voor alleenstaande ouders zijn. In Nederland zijn enorm veel alleenstaande ouders die aan dating doen maar heel veel mannen en vrouwen zien een date met iemand met kinderen helemaal niet zitten. Vaak heeft een man, maar ook een vrouw, helemaal geen zin in kinderen van een ander, wil liever van nul af een eigen gezin starten of heeft zelf al kinderen en ziet niet te wachten op meer. Er zijn namelijk ook zat alleenstaande ouders die helemaal geen andere alleenstaande ouder willen. Dat is best te begrijpen want twee gezinnen samenvoegen kan best problematisch zijn en dat geld ook voor de rol van een stiefmoeder of stiefvader, vooral bij pubers.

  Uit ervaring weet ik dat je als alleenstaande moeder een stuk slechter in de dating markt ligt. Mannen willen wel daten, soms ook latten, maar schrikken dan terug om samen een echte relatie te beginnen (een lat relatie valt daar wat mij betreft niet onder). Op een datingsite voor alleenstaande ouders mag je aannemen dat iemand voor hij of zij zich inschrijft daar goed over nadenkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mij vooral aanspreekt op de dating site voor single ouders is dat men veel respectvoller met elkaar omgaat. De veel meer volwassen sfeer ten opzichte van andere datingsites is een verademing.

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.