Contactadvertenties

Contactadvertenties bestaan nog steeds, ze staan echter niet meer in de krant maar op datingsites. Deze online contact advertenties heb je in alle soorten.

contactadvertentie dating

Contactadvertenties zijn de voorlopers van de profielen op datingsites. Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar er was toch echt een tijd dat er geen internet was. En ook in die tijd wilde men met mogelijke partners in contact komen. Contactadvertenties in een krant of tijdschrift waren de oplossing.

Een contact advertentie werd destijds ook wel annonce of kleine advertentie genoemd.

Een contactadvertentie plaatste je in een krant of tijdschrift. In een veelgelezen krant als de Telegraaf waren er bladzijden vol contactadvertenties te vinden.

Afkortingen contactadvertentie

Deze kleine advertenties konden soms heel cryptisch zijn door de vele afkortingen. Je betaalde zo'n contactadvertentie per letter. Dus iedere afkorting scheelde geld.

Denk hierbij aan: Bem aantr. man zkt vrw, 30-40jr, nr nd gk, omg 030

Vertaling: Bemiddelde aantrekkelijke man zoekt kennismaking met vrouw tussen de 30 en 40 jaar, niet drinkend, niet rokend en zonder kinderen, omgeving Utrecht.

Dat scheelde al snel een paar tientjes aan advertentiekosten.

Het verdwijnen van contactadvertenties

Contact advertenties in kranten om een vaste relatie te vinden kwamen al rond 1900 voor. In de jaren zeventig kwamen er ook contactadvertenties in seksblaadjes voor. Dus zo nieuw zijn de erotische datingsites helemaal niet.

In de jaren 90 kregen de contactadvertenties concurrentie van 06-nummers van datingdiensten, en na de eeuwwisseling werden de contactadvertenties in kranten en tijdschriften steeds meer verdrongen door datingsites. De laatste jaren staan er nauwelijks nog contact advertenties in die papieren media.

Dat is niet verbazend want het online plaatsen van een online contactadvertentie is niet alleen veel goedkoper (of gratis) maar ook makkelijker en vooral sneller. Een online contact advertentie is zo geplaatst en je kunt meteen reacties verwachten en ook meteen weer op deze reacties op je contactadvertentie reageren.

Dat is een heel verschil met de krant contactadvertenties waarbij alle correspondentie via de krant en de post moest verlopen waardoor een brief dagenlang onderweg was.

En ook het gebruik van foto's is een groot voordeel van de moderne datingsites en datingapps. Bij een ouderwetse contactadvertentie moest je maar afwachten of het uiterlijk van die aantr.vr. (aantrekkelijke vrouw) je inderdaad kon bekoren. 

Veel soorten contactadvertenties online

Daarbij komt tegenwoordig ook nog het voordeel dat er veel verschillende dating sites zijn waar je je digitale contactadvertentie kunt plaatsen en waar je op contactadvertenties van anderen kunt reageren. 

Er zijn specifieke dating sites voor het plaatsen van contactadvertentie voor een vaste relatie of huwelijk, maar ook voor contactadvertenties voor alleen een erotisch contact. En er zijn specifieke dating sites voor gay contactadvertenties, voor biseksuele contactadvertenties en zelfs specifieke contact sites voor contactadvertenties voor getrouwde personen die willen daten (samen met hun partner, of stiekem zonder dat de partner het weet).

Bij de datingsites met gratis inschrijving kun je al deze verschillende contact advertentie sites vinden en kun je al hun contactadvertenties gratis bekijken. 

Meer over contactadvertenties

De eerste bekende contactadvertenties dateren uit de jaren 1600 . Ook toen deed men dus al aan dating! Deze eerste contactadvertenties werden in kranten geplaatst om een huwelijkskandidaat te vinden. 

Het duurde wel tot de 20e eeuw voordat de contactadvertenties is kranten en tijdschriften echt populair werden.

Zoals je aan het eerder genoemde voorbeeld van een contactadvertentie kunt zien lieten de papieren contactadvertenties ook toen nog veel te raden over. Bovendien waren ze heel algemeen. Veel meer informatie over de leeftijd, woonplaats en of iemand weduwe / weduwnaar was en of iemand kinderen had vertelden ze meestal niet.

Dat is een groot verschil met de uitgebreide profielen die je op de huidige datingssites soms tegenkomt. Hoewel daar ook fotoloze profielen op staan die niet meer informatie geven dan die oude contactadvertentie.

Tegenwoordig staan er honderdduizenden Nederlandse vrouwen en mannen op een datingsite. De ouderwetse contactadvertentie was veel gedoe. Dus dit soort aantallen werden nooit gehaald. Toch stonden er in een populaire zaterdagkrant als de Telegraaf soms vele tientallen contactadvertenties.

Lokale kranten waren vaak een beter alternatief voor contactadvertenties dan een landelijke krant. Ook kon je in specifieke tijdschriften vaak gericht adverteren met je contactadvertenties (vooral seksblaadjes waren op dit gebied populair). Er waren ook specifieke tijdschriften voor contactadvertenties opgezet maar die haalden geen grote oplages.


Zie ook: 


Onderwerpen:
Contactadvertenties bestaan nog steeds. Alleen vind je contact advertenties tegenwoordig niet meer in de krant of in een tijdschrift maar online op een dating site. Er zijn veel verschillende datingsites voor veel verschillende contactadvertenties. Voor ieder soort date of relatie kun je online je contactadvertentie plaatsen en contactadvertenties gratis lezen.


Een reactie posten

1 Reacties

  1. Dat waren nog eens tijden. Je contactadvertentie schrijven, iedere letter kostte geld. Op zaterdag kijken of je contactadvertentie in de krant geplaatst wordt en de week er na bij de brievenbus wachten op de reacties van alle leuke meiden.

    BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.