Datingfraude: Zo herken je oplichters!

Hier kijken we naar verschillende soorten datingfraude. Zowel datingfraude door oplichters uit het buitenland als datingfraude door datingsites zelf.

Datingfraude

Datingfraude is een vorm van oplichting die steeds meer voorkomt. In Nederland verliezen mensen in Nederland voor miljoenen euro's per jaar aan verschillende vormen van datingfraude en internet oplichting via datingsites en datingapps.

Gebruik maken van goedheid andere mensen

Vooral ouderen en mensen die pas een scheiding of het overlijden van een partner hebben meegemaakt zijn vaak slachtoffer van deze vorm oplichting. Ook zorgzame mensen als medewerkers in de zorg en christenen zijn vaak het slachtoffer van datingfraude. Het is extra triest dat datingfraude extra vaak lieve aardige mensen treft.

Een geraffineerd verhaal van de oplichter en goedgelovigheid van het slachtoffer zijn de belangrijkste redenen dat mensen in datingfraude trappen. Slachtoffers van datingfraude zijn zowel mannen als vrouwen.

Veel van deze datingsfraude wordt vanuit het buitenland gepleegd. In landen als Nigeria zijn bendes actief die zich fulltime met datingfraude bezig houden.Reportage Kees van der Spek over internetoplichters Nigeria


Deze fraudeurs leggen eerst via sociale media of een datingsite contact met een persoon.  Ze "versieren" hun slachtoffer met mooie verhalen en foto's en komen dan ineens met een probleem op de proppen waar ze geld voor nodig hebben. Bijvoorbeeld een ziek kind of een gewelddadige schuldeiser.

Het komt voor dat de slachtoffers van datingfraude dan zo ingepalmd zijn dat ze heel veel geld overmaken. Volgens de Fraudehelpdesk gemiddeld wel zo'n 20.000 euro! Dit gebeurt dan niet in één keer, maar de oplichters houden hun slachtoffer aan het lijntje en komen keer op keer met een nieuwe smoes waardoor het datingfraude slachtoffer zich genoodzaakt voelt geld over te maken.

Deze oplichters uit bijvoorbeeld Nigeria werken volgens een vast draaiboek. Ze zijn professioneel georganiseerd en beschikken over de juiste foto's, teksten en valse profielen om geloofwaardig over te komen en om deze datingfraude slachtoffers optimaal van hun geld te beroven.

Deze datingfraude van bijvoorbeeld Nigeriaanse oplichters is het meest bekend. Onder andere door TV programma's van Kees van der Spek, Jaap Jongbloed en RamBam. Maar er zijn meer vormen van datingfraude.

Fraude met internet profielen datingsites

Een heel ander soort datingfraude wordt gepleegd door frauduleuze datingsites. Het gaat daarbij om datingsites die zelf valse profielen op hun site plaatsen. 

Mensen moeten dan credits kopen om in contact te komen met vrouwen en mannen die helemaal niet bestaan. De slachtoffers worden door een operator aan het lijntje gehouden. Gelukkig hebben mensen dit meestal wel redelijk snel door waardoor de schade beperkt blijft.

Ook deze datingsites met fictieve profielen gaan heel professioneel en volgens een draaiboek te werk. Met bijvoorbeeld software die informatie verstrekt die er voor zorgt dat meerdere chatoperators zich als hetzelfde persoon kunnen voordoen (en ook heel veel verschillende identiteiten kunnen aannemen) zonder dat het slachtoffer hier iets van merkt.
 

>>> TIP: Op zoek naar een betrouwbare datingsite? Hier vind je aanbevelingen.


Datingfraude herkennen

Bang voor datingfraude? Iedereen kan er intrappen, maar ook kan iedereen de oplichters herkennen. Vooral omdat ze vaak volgens een vaste werkwijze te werk gaan.

Kijk maar eens naar onderstaande punten. Dit zijn manieren waarop je bedriegers op datingsites kunt herkennen. Deze fakers gebruiken namelijk vaak dezelfde tactieken en maken ook dezelfde fouten.
 • Bedriegers willen vaak niet via de datingsite communiceren maar via een messenger, Whatsapp, Skype of een andere app. Dit doen oplichters om aan controle van de datingsite te ontkomen. Ook worden door gebruikers aangemaakte fake profielen op een goede datingsite vaak snel weer offline gehaald.
   
 • Maak je inmiddels op andere manieren contact? Kijk dan nog eens op de datingsite of het profiel nog wel bestaat. Mogelijk is de oplichter daar inmiddels ontmaskerd en is het profiel van de bedrieger verwijderd.
   
 • Als iemand je verschrikkelijk leuk vind terwijl je profiel nog leeg is en er nog geen foto geplaatst is, dan is de kans op bedrog wel heel groot.

 • Oplichters willen zo snel mogelijk ter zaken komen. Ze zeggen dus opvallend snel dat ze van je houden en gebruiken bijna meteen koosnaampjes. Als bloedmooie vrouwen en mannen vanaf het eerste moment helemaal dol op je zijn (terwijl ze nog niets kunnen weten) moet je alert zijn.

 • Ze overladen je dan met complimenten en aandacht. Dat kan oprecht zijn, maar pas op!
   
 • Hoe voortvarend ze ook zijn. Een fysieke ontmoeting gaan de dames en heren die datingfraude plegen uit de weg. Alle smoezen worden ingezet om een eerste date te voorkomen. Vaak kan een afspraak niet doorgaan om een dusdanig dramatische reden dat je de ander daar niet op durft aan te spreken (bijvoorbeeld ziekte van een familielid).
   
 • Vaak komen oplichters uit het buitenland. Let op hun spelling en stijlfouten.
   
 • Om toch foutloos te schrijven gebruiken ze vaak dezelfde (gecontroleerde) standaard teksten in al hun chats of mails. Als je merkt dat je algemene antwoorden krijgt op specifieke (niet standaard) vragen is de kans op datingfraude groot.
   
 • Soms gebruiken oplichters een videochat om te bewijzen dat ze "echt" zijn. Hiervoor gebruiken ze dan echter vaak een video waarop je alleen een vrouw of man ziet tikken. Dat kan een standaard filmpje zijn. Vertrouw je het niet? Vraag ze een gebaar te maken, of maak een grap en kijk of de ander reageert.
   
 • Op persoonlijke vragen krijg je zelden antwoord. Alleen op algemene vragen.
   
 • Het is verdacht als iemand heel weinig blijkt te weten over zijn eigen woonplaats en de gebeurtenissen daar. Iemand uit Nigeria is niet op de hoogte van het leven in een Nederlands dorp.
   
 • Als de ander over geldproblemen gaat beginnen, laat dan alle alarmbellen afgaan.
   
 • Vooral als ze gaan vertellen dat ze geen familie en vrienden hebben om ze te helpen.
   
 • Bij zielige verhalen moet je hoe dan ook oppassen, dit kan een inleiding zijn. De vraag om geld volgt dan vaak snel.
   
 • Vaak gebruiken ze gekopieerde foto's. Via Google kun je heel makkelijk controleren of een foto ergens online staat. (Dit werkt alleen als de foto openbaar online staat).
   
 • Bedriegers kunnen heel creatief zijn met informatie die over je online staat. Bijvoorbeeld in een openbaar Facebook profiel.
   
 • Wees dus voorzichtig met wat je online zet. Scherm je Facebook eventueel voor onbekenden af. En denk aan je privacy. Als de oplichter niet weet wie je bent kan deze je social media ook niet gebruiken voor de datingfraude.


De Monitor (KRO NCRV) over datingsites met nepprofielen

Heel belangrijk

 • Stuur nooit geld. Op geen enkele manier!
   
 • Pas op met dates buiten Nederland en België. Met mensen die in het buitenland wonen, maar ook met mensen die in het buitenland zeggen te werken.
   
 • Kijk uit met foto's die je opstuurt. Met seksueel getinte foto's kun je gechanteerd worden.

En maak altijd gebruik van eerlijke datingsites waarvan je de beheerders kunt vertrouwen en waarbij de beheerders actief zijn in het opsporen van misbruik.


Meer informatie


Onderwerp:
Hier kijken we naar twee soorten van datingfraude (Nigeriaanse bendes en fake profielen) en hebben we tips om datingfraude te herkennen en zodoende datingfraude te voorkomen.

© Dating 2023. Blogger template by Bloggertheme9
Published by Gooyaabi Templates

Op deze website is het privacy- en cookie-beleid van Content=King van toepassing.