Hier kijk ik naar verschillende soorten datingfraude. Zowel datingfraude door oplichters uit het buitenland als datingfraude door datingsites zelf.
Inhoudsopgave:
Datingfraude is vaak gebruik maken van goedheid andere mensen
Vooral ouderen en mensen die pas een scheiding of het overlijden van een partner hebben meegemaakt zijn vaak slachtoffer van deze vorm oplichting. Ook zorgzame mensen als medewerkers in de zorg en christenen zijn vaak het slachtoffer van datingfraude. Het is extra triest dat datingfraude extra vaak lieve aardige mensen treft.
Een geraffineerd verhaal van de oplichter en goedgelovigheid van het slachtoffer zijn de belangrijkste redenen dat mensen in datingfraude trappen. Slachtoffers van datingfraude zijn zowel mannen als vrouwen.
Veel van deze datingsfraude wordt vanuit het buitenland gepleegd. In landen als Nigeria zijn bendes actief die zich fulltime met datingfraude bezig houden.
Reportage Kees van der Spek over datingfraude
Deze fraudeurs leggen eerst via sociale media of een datingsite contact met een persoon. Ze "versieren" hun slachtoffer met mooie verhalen en foto's en komen dan ineens met een probleem op de proppen waar ze geld voor nodig hebben. Bijvoorbeeld een ziek kind of een gewelddadige schuldeiser.
Het komt voor dat de slachtoffers van datingfraude dan zo ingepalmd zijn dat ze heel veel geld overmaken. Volgens de Fraudehelpdesk gemiddeld wel zo'n 20.000 euro! Dit gebeurt dan niet in één keer, maar de oplichters houden hun slachtoffer aan het lijntje en komen keer op keer met een nieuwe smoes waardoor het datingfraude slachtoffer zich genoodzaakt voelt geld over te maken.
Het komt voor dat de slachtoffers van datingfraude dan zo ingepalmd zijn dat ze heel veel geld overmaken. Volgens de Fraudehelpdesk gemiddeld wel zo'n 20.000 euro! Dit gebeurt dan niet in één keer, maar de oplichters houden hun slachtoffer aan het lijntje en komen keer op keer met een nieuwe smoes waardoor het datingfraude slachtoffer zich genoodzaakt voelt geld over te maken.
Deze oplichters uit bijvoorbeeld Nigeria werken volgens een vast draaiboek. Ze zijn professioneel georganiseerd en beschikken over de juiste foto's, teksten en valse profielen om geloofwaardig over te komen en om deze datingfraude slachtoffers optimaal van hun geld te beroven.
Deze datingfraude van bijvoorbeeld Nigeriaanse oplichters is het meest bekend. Onder andere door TV programma's van Kees van der Spek, Jaap Jongbloed en RamBam. Maar er zijn meer vormen van datingfraude.
Deze datingfraude van bijvoorbeeld Nigeriaanse oplichters is het meest bekend. Onder andere door TV programma's van Kees van der Spek, Jaap Jongbloed en RamBam. Maar er zijn meer vormen van datingfraude.
Fraude met internet profielen datingsites
Een heel ander soort datingfraude wordt gepleegd door frauduleuze datingsites. Het gaat daarbij om datingsites die zelf valse profielen op hun site plaatsen.
Mensen moeten dan credits kopen om in contact te komen met vrouwen en mannen die helemaal niet bestaan. De slachtoffers worden door een operator aan het lijntje gehouden. Gelukkig hebben mensen dit meestal wel redelijk snel door waardoor de schade beperkt blijft.
Ik raadt het gebruik van datingsites waarbij de communicatie via aan te schaffen credits verloopt altijd af. Als je betaalt voor gebruik van een datingsite, kies dan voor een site abonnementsgeld vraagt. Dat is een vast bedrag per maand dus de site heeft er geen belang bij jou aan te praat te houden.
Ook deze datingsites met fictieve profielen gaan heel professioneel en volgens een draaiboek te werk. Met bijvoorbeeld software die informatie verstrekt die er voor zorgt dat meerdere chatoperators zich als hetzelfde persoon kunnen voordoen (en ook heel veel verschillende identiteiten kunnen aannemen) zonder dat het slachtoffer hier iets van merkt.
Betrouwbare datingsites
Je hebt dus onbetrouwbare datingsites, oplichters kun je ze beter noemen, die hun eigen website volplempen met fake profielen om hun eigen bezoekers (klanten) op frauduleuze manier geld uit de zak te kloppen. Maar je hebt gelukkig ook eerlijke datingsites die zich niet met deze praktijken bezig houden en op een nette manier via dating hun geld proberen te verdienen. Op deze website draait alles om deze eerlijke datingsites.
Maar eerlijk of niet, ik adviseer je om ook op deze eerlijke datingsites alert te blijven. De datingssite kan zich zelf absoluut niet me datingfraude bezighouden maar een datingsite is een website waarop iedereen berichten kan plaatsen die er voor bedoeld zijn om contact met elkaar te maken. Dat maakt een datingsite gevoelig voor datingfraude. Iedereen kan er immers fake berichten op plaatsen.
Een goede eerlijk datingsite is daar heel alert op. De beheerders controleren inschrijvingen en aanpassingen in profielen op de datingsite. Pas na goedkeuring worden deze op de site geplaatst. Maar soms is datingfraude goed te herkennen voor wie daar ervaren in is, maar soms zijn de oplichters heel geraffineerd en glipt een fake profiel er toch tussendoor. Vooral op erotisch getinte datingsites is het daarom altijd oppassen voor oplichters en datingfraude.
Datingfraude herkennen
Bang voor datingfraude? Iedereen kan er intrappen, maar ook kan iedereen de oplichters herkennen. Vooral omdat ze vaak volgens een vaste werkwijze te werk gaan.
Kijk maar eens naar onderstaande punten. Dit zijn manieren waarop je bedriegers op datingsites kunt herkennen. Deze fakers gebruiken namelijk vaak dezelfde tactieken en maken ook dezelfde fouten.
- Bedriegers willen vaak niet via de datingsite communiceren maar via een messenger, mailadres, Whatsapp, Skype of een andere app. Dit doen oplichters om aan controle van de datingsite te ontkomen. Ook worden door gebruikers aangemaakte fake profielen op een goede datingsite vaak snel weer offline gehaald.
- Maak je inmiddels op andere manieren contact? Kijk dan nog eens op de datingsite of het profiel nog wel bestaat. Mogelijk is de oplichter daar inmiddels ontmaskerd en is het profiel van de bedrieger verwijderd.
- Als iemand je verschrikkelijk leuk vind terwijl je profiel nog leeg is en er nog geen foto geplaatst is, dan is de kans op bedrog wel heel groot.
- Oplichters willen zo snel mogelijk ter zaken komen. Ze zeggen dus opvallend snel dat ze van je houden en gebruiken bijna meteen koosnaampjes. Als bloedmooie vrouwen en mannen vanaf het eerste moment helemaal dol op je zijn (terwijl ze nog niets kunnen weten) moet je alert zijn.
- Ze overladen je dan met complimenten en aandacht. Dat kan oprecht zijn, maar pas op!
- Hoe voortvarend ze ook zijn. Een fysieke ontmoeting gaan de dames en heren die datingfraude plegen uit de weg. Alle smoezen worden ingezet om een eerste date te voorkomen. Vaak kan een afspraak niet doorgaan om een dusdanig dramatische reden dat je de ander daar niet op durft aan te spreken (bijvoorbeeld ziekte van een familielid).
- Vaak komen oplichters uit het buitenland. Let op hun spelling en stijlfouten.
- Om toch foutloos te schrijven gebruiken ze vaak dezelfde (gecontroleerde) standaard teksten in al hun chats of mails. Als je merkt dat je algemene antwoorden krijgt op specifieke (niet standaard) vragen is de kans op datingfraude groot.
- Soms gebruiken oplichters een videochat om te bewijzen dat ze "echt" zijn. Hiervoor gebruiken ze dan echter vaak een video waarop je alleen een vrouw of man ziet tikken. Dat kan een standaard filmpje zijn. Vertrouw je het niet? Vraag ze een gebaar te maken, of maak een grap en kijk of de ander reageert.
- Op persoonlijke vragen krijg je zelden antwoord. Alleen op algemene vragen.
- Het is verdacht als iemand heel weinig blijkt te weten over zijn eigen woonplaats en de gebeurtenissen daar. Iemand uit Nigeria is niet op de hoogte van het leven in een Nederlands dorp.
- Als de ander over geldproblemen gaat beginnen, laat dan alle alarmbellen afgaan.
- Vooral als ze gaan vertellen dat ze geen familie en vrienden hebben om ze te helpen.
- Bij zielige verhalen moet je hoe dan ook oppassen, dit kan een inleiding zijn. De vraag om geld volgt dan vaak snel.
- Vaak gebruiken ze gekopieerde foto's. Via Google kun je heel makkelijk controleren of een foto ergens online staat. (Dit werkt alleen als de foto openbaar online staat).
- Bedriegers kunnen heel creatief zijn met informatie die over je online staat. Bijvoorbeeld in een openbaar Facebook profiel.
- Wees dus voorzichtig met wat je online zet. Scherm je Facebook eventueel voor onbekenden af. En denk aan je privacy. Als de oplichter niet weet wie je bent kan deze je social media ook niet gebruiken voor de datingfraude.
RamBam: Nigeriaanse oplichters opgelicht
Heel belangrijk
- Stuur nooit geld. Op geen enkele manier!
- Pas op met dates buiten Nederland en België. Met mensen die in het buitenland wonen, maar ook met mensen die in het buitenland zeggen te werken.
- Kijk uit met foto's die je opstuurt. Met seksueel getinte foto's kun je door de oplichters gechanteerd worden.
Meer informatie datingfraude
Onderwerp:
Hier kijk ik naar twee soorten van datingfraude (Nigeriaanse bendes en fake profielen) en heb ik tips om oplichters en datingfraude te herkennen en zodoende datingfraude te voorkomen.
Heb je zelf ervaringen met datingfraude of andere oplichting via dating? Heb je vragen over dit onderwerp of tips voor het voorkomen van datingfraude? Of heb je andere tips, informatie, ervaring of vragen over oplichting via datingsites of datingapps? Hieronder kun je al je reacties kwijt.
5 Reacties
Oplichters zijn reuze irritant bij online dating. Ik heb geen goed woord over voor oplichters die kwetsbare eenzame mensen geld afpersen door zich voor te doen als iemand die hun eenzaamheid kan verhelpen. Ik zelf vind het niet moeilijk om die oplichters te herkennen. Hoe geraffineerd ze ook te werk gaan het is vaak te mooi om waar te zijn en het gaat te makkelijk.
BeantwoordenVerwijderenDat begint al met die nep datingsites waarop je alleen maar foto's van aantrekkelijke dames en meisjes ziet. Met veel bloot en allemaal gewillige vrouwen. Op zo'n datingsite hoef je niet eens verder te bladeren, je ziet op het eerste gezicht als dat je met oplichters te maken hebt.
En dan heb je nog de oplichters die je op de datingsites benaderen. Voordat je de tijd hebt gehad op een foto te plaatsen en een tekstje te schrijven wordt je al door prachtige vrouwen aangeschreven die helemaal onder de indruk van je zijn. Bijzonder, want je hebt alleen nog maar je leeftijd en woonplaats ingevuld. Oplichting dus!
Online daten kan prima zonder opgelicht te worden. Maar je moet wel je gezonde verstand blijven gebruiken, en niet met een bepaalt lichaamsdeel gaan denken. Om op een datingsite of app in contact te komen met een mooie vrouw moet je moeite doen. Als de mooie dames en mooie meiden als vliegen op de stroop naar je toekomen en je als hun droomman zien terwijl ze nog niets van je weten zit het toch echt goed fout. Je kan er dan vanuit gaan dat er sprake is van oplichting. Zo makkelijk gaat het namelijk niet.
Fake datingsites gerund door oplichters zijn een vorm van datingfraude die vaak makkelijk te herkennen is. Met credits (iedere regel die je chat kost geld) en foto's van vrouwen die absoluut niet lijken op de gemiddelde Nederlandse vrouw. In dat soort datingsites moet je geen euro investeren. Datingfraude it is!
BeantwoordenVerwijderenOok zo verdacht, mannen die je mailen en je dan naar een andere datingsite verwijzen voor hun profiel. En dat je daar dan alleen kan reageren. Vaak moet je daar dan betalen of een account nemen. Het is misschien niet altijd echte datingfraude omdat je niet altijd hoeft te betalen maar dan wel een manier om hun eigen datingsite te promoten.
BeantwoordenVerwijderenAls je op een datingsite door een prachtige vrouw benaderd wordt die je verteld je haar droomman bent dan zou IK dat me nog best kunnen voorstellen hahaha. Maar als ze dat doet terwijl je alleen nog maar je woonplaats en leeftijd hebt ingevuld en nog geen tekst en foto hebt geplaatst dan is het toch wel eh..... verdacht. Hahaha
BeantwoordenVerwijderenEn als je dan ook nog moet betalen om haar berichtjes te beantwoorden dan is het helemaal duidelijk. Dan kun je beter de site verlaten en nooit meer terug komen. Dat zit je namelijk op een frauduleuze datingsite met nepprofielen,
VerwijderenPost hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.