Hier kijken we naar verschillende soorten datingfraude. Zowel datingfraude door oplichters uit het buitenland als datingfraude door datingsites zelf.

Gebruik maken van goedheid andere mensen
Vooral ouderen en mensen die pas een scheiding of het overlijden van een partner hebben meegemaakt zijn vaak slachtoffer van deze oplichting. Ook zorgzame mensen als medewerkers in de zorg en christenen zijn vaak het slachtoffer van datingfraude.
Een geraffineerd verhaal van de oplichter en goedgelovigheid van het slachtoffer zijn de belangrijkste oorzaken.
Veel van deze datingsfraude wordt vanuit het buitenland gepleegd. In landen als Nigeria zijn bendes actief die zich fulltime met datingfraude bezig houden.
Reportage Kees van der Spek over internetoplichters Nigeria
Deze fraudeurs leggen eerst via sociale media of een datingsite met een persoon. Ze "versieren" hun slachtoffer met mooie verhalen en foto's en komen dan ineens met een probleem op de proppen waar ze geld voor nodig hebben. Bijvoorbeeld een ziek kind of een gewelddadige schuldeiser.
Het komt voor dat de slachtoffers dan zo ingepalmd zijn dat ze heel veel geld overmaken. Volgens de Fraudehelpdesk gemiddeld wel zo'n 20.000 euro!
Het komt voor dat de slachtoffers dan zo ingepalmd zijn dat ze heel veel geld overmaken. Volgens de Fraudehelpdesk gemiddeld wel zo'n 20.000 euro!
Fraude met internet profielen datingsites
Een ander soort datingfraude wordt gepleegd door frauduleuze datingsites. Het gaat daarbij om datingsites die zelf valse profielen op hun site plaatsen.
Mensen moeten dan credits kopen om in contact te komen met vrouwen en mannen die helemaal niet bestaan. De slachtoffers worden door een operator aan het lijntje gehouden. Gelukkig hebben mensen dit meestal wel redelijk snel door waardoor de schade beperkt blijft.
Datingfraude herkennen
Bang voor datingfraude? Kijk dan eens naar onderstaande punten. Dit zijn manieren waarop je bedriegers op datingsites kunt herkennen. Deze fakers gebruiken namelijk vaak dezelfde tactieken en maken ook dezelfde fouten.
- Bedriegers willen vaak niet via de datingsite communiceren maar via een messenger, Whatsapp, Skype of een andere app. Dit doen ze om aan controle van de datingsite te ontkomen. Ook worden fake profielen op een goede datingsite vaak snel weer offline gehaald.
- Maak je inmiddels op andere manieren contact? Kijk dan nog eens op de datingsite of het profiel nog wel bestaat.
- Als iemand je verschrikkelijk leuk vind terwijl je profiel nog leeg is en er nog geen foto geplaatst is, dan is de kans op bedrog wel heel groot.
- Fakers willen zo snel mogelijk ter zaken komen. Ze zeggen dus opvallend snel dat ze van je houden en gebruiken bijna meteen koosnaampjes.
- Ze overladen je met complimenten en aandacht. Dat kan oprecht zijn, maar pas op!
- Hoe voortvarend ze ook zijn. Een fysieke ontmoeting gaan ze uit de weg. Alle smoezen worden ingezet. Vaak kan een afspraak niet doorgaan om een dusdanig dramatische reden dat je de ander daar niet op durft aan te spreken (bijvoorbeeld ziekte van een familielid).
- Vaak komen oplichters uit het buitenland. Let op hun spelling en stijlfouten.
- Om toch foutloos te schrijven gebruiken ze vaak dezelfde (gecontroleerde) standaard teksten in al hun chats of mails.
- Soms gebruiken ze een beeldchat om te bewijzen dat ze "echt" zijn. Hiervoor gebruiken ze dan echter vaak een video waarop je alleen een vrouw of man ziet tikken. Vertrouw je het niet? Vraag ze een gebaar te maken, of maak een grap en kijk of de ander reageert.
- Op persoonlijke vragen krijg je zelden antwoord. Alleen op algemene vragen.
- Het is verdacht als iemand heel weinig blijkt te weten over zijn eigen woonplaats en de gebeurtenissen daar.
- Als de ander over geldproblemen gaat beginnen, laat dan alle alarmbellen afgaan.
- Vooral als ze gaan vertellen dat ze geen familie en vrienden hebben om ze te helpen.
- Bij zielige verhalen moet je hoe dan ook oppassen, dit kan een inleiding zijn.
- Vaak gebruiken ze gekopieerde foto's. Via Google kun je heel makkelijk controleren of een foto ergens online staat. (Dit werkt alleen als de foto openbaar online staat).
- Bedriegers kunnen heel creatief zijn met informatie die over je online staat. Bijvoorbeeld in een openbaar Facebook profiel.
- Wees dus voorzichtig met wat je online zet. Scherm je Facebook eventueel voor onbekenden af.
De Monitor (KRO NCRV) over datingsites met nepprofielen
Heel belangrijk
- Stuur nooit geld. Op geen enkele manier!
- Pas op met dates buiten Nederland en Belgiƫ. Met mensen die in het buitenland wonen, maar ook met mensen die in het buitenland zeggen te werken.
- Kijk uit met foto's die je opstuurt. Met seksueel getinte foto's kun je gechanteerd worden.