Downdaten. Wat is downdating en wat zijn de voordelen en nadelen?

Hoe belangrijk vind je de opleiding die je date of mogelijke partner genoten heeft? Date je alleen iemand van je eigen niveau of sta je open voor downdaten?

DowndatenWat is downdaten?

Downdaten is het daten met iemand die een lager opleidingsniveau of een minder goed betaalde baan heeft. Denk bij downdating aan een academicus die date met een MBO'er of de directrice van een groot bedrijf met een timmerman.

Voor de één zal dit downdaten (naar beneden daten) niet uitmaken, maar voor de ander het een reden zijn om van een date af te zien. Bij dat laatste kan de mening van de eigen omgeving (de eigen bubbel) een grote rol spelen.

Het downdaten hoedt niet altijd (alleen maar) betrekking hebben op een verschil in opleidingsniveau. Je kunt ook downdaten in een lagere sociale klasse of met iemand die fysiek minder aantrekkelijk is.

Online downdating

Online dating zorgt er voor dat je tegenwoordig veel gerichter kunt zoeken dan vroeger. Zoek je iemand met groene ogen, minimaal 1 meter 80 lang binnen 30 kilometer van je woonplaats? Dan heb je in slechts enkele muisklikken een heel lijstje op je scherm staan.

Dit gerichte zoeken heeft als gevolg dat er veel minder aan downdaten gedaan wordt dan vroeger. De meeste vrouwen en mannen zijn gericht op zoek naar iemand van minimaal hetzelfde niveau.

Vooral stellen een hoge opleiding als eis bij hun partnerkeuze, ook op datingsites. Dat is meteen het eerste probleem, want het aanbod aan hoogopgeleide vrouwen is groter dan dat aan hoogopgeleide heren. En laat die mannen nou vaak wel aan downdaten doen, dat betekent dat de spoeling voor de vrouwen dun wordt.
En toch heeft downdaten ook best voordelen.

Voordelen downdaten

 • Vrouwen en mannen vinden minder hoog opgeleide partner soms best relaxed. Ze hebben niet het idee intellectueel op de toppen van hun kunnen te moeten presteren.
   
 • Ook vinden ze niet zelden een partner van een lager intellectueel niveau seksueel aantrekkelijker. Bij mannen komt dit meer voor dan bij vrouwen.
De nadelen van downdaten komen vooral pas boven water als er een relatie is ontstaan:

Nadelen downdaten

 • Men kan zich aan elkaar gaan ergeren als het niveau niet gelijk is.
   
 • Men kan zich schamen voor de partner in eigen kringen.
   
 • Vooral bij mannen kan het de eer aantasten als ze zich intellectueel minder voelen of als ze minder verdienen.
   
SmartSingles.nl

Opleiding zegt niet alles

Maar let op, vooral de voordelen als de nadelen zijn erg persoonsgebonden. Iemand met een lager opleidingsniveau hoeft niet minder intelligent te zijn. Ook betekent een hogere intelligentie niet dat iemand sociaal waardig is en met iemand met een hogere opleiding kun je niet automatisch een goed gesprek voeren.

Met andere woorden, laat je niet teveel beperken door de angst om te downdaten als je via een datingsite met leuke mensen in contact komt.

Updaten

Niet alleen bij computers en telefoon, maar ook bij dating komt updaten voor. Het is in dit geval het tegenovergestelde van downdaten, oftewel iemand daten die mooier, rijker en / of succesvoller is dan jij. Dit updaten heeft een veel negatievere klank dan downdaten. Je zou het ook boven je stand daten kunnen noemen of, nog negatiever, jezelf omhoog daten.

Met dit updaten hoeft helemaal niets mis te zijn. Er is niets negatiefs aan om verliefd te worden op iemand die "hoger op de ladder" staat dan jij. Het wordt wel wat negatiever als je bewust iemand zoekt met als eis dat deze succesvol en rijk is. De term golddigger komt dan al snel op.


Zie ook:


Onderwerp:
Hoe belangrijk vind jij het opleidingsniveau van je date? En het opleidingsniveau van een partner? Er zijn speciale dating sites voor hoger opgeleide mannen en vrouwen, maar hoeveel zegt dat opleidingsniveau? Zou jij willen downdaten? Hier informatie over downdating en de voordelen en nadelen van downdaten.
© Dating 2023. Blogger template by Bloggertheme9
Published by Gooyaabi Templates

Op deze website is het privacy- en cookie-beleid van Content=King van toepassing.