Contact maken: Eerste bericht datingsite

Het eerste berichtje dat je naar die leuke vrouw of man op een datingsite stuurt is het belangrijkste bericht. Dit eerste bericht bepaalt namelijk of er een contact tot stand komt. Daarom  geef ik hier tips voor dat belangrijke eerste bericht.


Het moeilijkste op een datingsite is het maken van het eerste contact. Als je iemand een berichtje stuurt moet deze wel goed zijn, want anders is de kans dat je niets terug hoort levensgroot. Maar hoe ziet een goed berichtje er uit? 

Hier heb ik 12 tips voor het maken van een eerste contact op een datingsite via een goed eerste berichtje.

1. Begin het eerste bericht met een leuke aanhef

Als je je bericht begint met een leuke aanhef (hello stranger, hallo filmliefhebber, hoi hardloopster) zet dat meteen een goede toon. Bovendien kun je zo een bericht meteen persoonlijk maken.

Voor deze aanhef laat je je natuurlijk inspireren door de tekst bij het dating profiel. Want daardoor weet je dat iemand dol is op films of fanatiek aan hardlopen doet.

Je kunt ook kiezen voor de naam van de persoon als aanhef  (vooral als je de indruk hebt dat dat de echte naam is). Zorg er altijd voor dat de aanhef laat blijken dat het een persoonlijk bericht is en dat je het profiel hebt gelezen (dus of de naam, of iets uit de tekst of afgeleid van de foto).

Als de ontvanger van je eerste bericht ziet dat het een persoonlijk bericht is en geen standaard mailtje heb je vele malen meer kans op een positieve reactie terug!

2. Een goed begin is het halve werk

Begin je eerste berichtje met een sterke zin. Misschien wordt deze vrouw of man wel bedolven onder de reacties. Met een originele openingszin pak je meteen haar of zijn aandacht en krijg je een grote voorsprong op de "concurrentie".

Hieronder heb ik wat voorbeelden van openingszinnen die kunt gebruiken bij een eerste bericht op een datingsite:

 • Hallo liefhebster van rockmuziek, hier een berichtje van een andere rocker.
 • Hoi <naam>, ik zie dat je van koken houdt, wat is het meest bijzondere gerecht dat je ooit hebt gegeten?
 • Hoi <naam>, Ik ben geen dichter, maar toen ik je profiel las, raakte ik geïnspireerd. Hier is mijn poging:...
 • Hallo <naam>, Ik zag dat je graag reist. Wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest?
 • Goedemorgen <naam>, ik zie dat <hobby uit het profiel> je grote passie is. Wat trekt jou daarin het meest aan?
 • Hoi <naam>, Als ze over jou een film maken, welke actrice / acteur mag jou dan spelen? En zit er voor mij ook een rolletje in?
 • Hallo <naam>, jouw profiel trok echt mijn aandacht! Heb je al wat leuks meegemaakt sinds je op deze datingsite bent ingeschreven?
 • Hoi <naam>, jouw profiel straalt een positieve energie uit. Wat is je geheim om zo in het leven te staan?
 • Hai <naam>, je ziet er stralend uit op de foto, maar dat heb je vast vaker gehoord. Wat is het meest originele compliment dat je ooit hebt gehad?

Zoals je kunt zien zijn dit geen 13 uit een dozijn berichtjes, zijn ze vaak persoonlijk gericht (de naam in de aanhef gebruiken is erg belangrijk) en wordt er bijna altijd meteen een vraag gesteld. Deze vraag is er natuurlijk voor gebruikt om een reactie te krijgen om zo wederzijds contact te krijgen.3. Wees persoonlijk in je eerste bericht

Laat in het bericht goed merken dat het geen standaard berichtje is maar dat je gericht reageert. Dit doe je door gegevens uit het profiel in je bericht te verwerken. Bij de aanhef noemde ik dit al, en het is goed om dit ook bij het schrijven van de rest van je bericht in je achterhoofd te houden.

Door de informatie uit de profieltekst in je berichtje te gebruiken krijg je een persoonlijk bericht. En daaruit kun je weer verder werken. 

Bijvoorbeeld: Ik zie dat je van films houdt, wie weet kunnen we eens samen een film te bekijken.

Een persoonlijke reactie wordt door iedereen op prijs gesteld. Als de ontvanger het idee krijgt dat je (bijna) hetzelfde bericht ook naar tig anderen hebt gestuurd kun je het schudden. Ga ook clichés uit de weg.

4. Hou het eerste bericht kort

Het is belangrijk dat je aandacht aan het bericht besteedt, maar dat doe je niet door een ellenlang verhaal over jezelf te vertellen. Dan kom je als snel over als iemand die graag over zichzelf praat, en een kort tekstje wekt vaak meer interesse op dat een lang (saai) verhaal.

5. Vertel iets nieuws (dat niet in je profiel staat)

Wil je iets over jezelf vertellen, herhaal dan niet wat er ook al in het profiel staat, maar geef iets extra's prijs. Vertel bijvoorbeeld iets meer over je hobby als dat bij de ander aansluit. Want dan ga je natuurlijk bonuspunten scoren!

Bijvoorbeeld: Net zoals jij hou ik van films, vooral Scandinavische films en series vind ik leuk om te zien.

6. Waarom vind je iemand leuk?

Iemand lijkt je leuk, anders stuur je geen bericht. Vaak wordt dit ook in het eerste bericht gemeld, maar daarbij wordt zelden aangeven wat er zo leuk is. Spreekt de foto je aan, of de hobby's van die persoon? Of val je voor de humor in de test van het profiel? Schrijf het in je reactie.

Voor de ontvanger maakt het namelijk veel uit of je zegt waarom je reageert en waarom je deze persoon leuk lijkt. Dat zou je zelf toch ook waarderen!

7. Sluit je berichten af met een vraag

Ik tip je verder om één of meerdere vragen in je bericht te stellen. Dat is tactisch slim, want zo heb je veel meer kans op een reactie. Bovendien maak je het de ander zo makkelijker om te reageren op jouw bericht.

Bijvoorbeeld: Zweedse thrillers en series zijn mijn favoriet. Van welke genre films hou jij het meest?

Het is in ieder bericht dat je stuurt (ook het tweede, derde, enz.) belangrijk de ander te verleiden tot een reactie. Door telkens met een vraag te eindigen krijg je een reactie terug, en daar kun jij dan ook weer op reageren. Zo is er sprake van een heuse correspondentie.

Je zou het stellen van een vraag in je eerste bericht kunnen zien als een soort zachte dwang om een antwoord te krijgen. Heel zacht, want niemand zal zich er aan storen, maar de meeste vrouwen en mannen zullen je vraag wel netjes beantwoorden. 

8. Toon interesse voor de ander

Stel dus vragen en laat in je eerste bericht op een dating site ook merken dat je het profiel aandachtig gelezen hebt. Met beide tactieken toon je interesse en dat lokt ook weer een reactie uit. 

Ook laat je de ander merken dat je geïnteresseerd bent als je met je dieper ingaat op de vragen van de ander in plaats van in vervolgberichten telkens een ander onderwerp aan te snijden.

Als je een gezamenlijke interesse heb maak daar dan gebruik van.

En ik heb nog een extra tip voor de heren: Vrouwen praten graag over gevoelens en emoties, maak hier gebruik van. Vrouwen praten ook heel graag over zichzelf. Speel hier op in door interesse te tonen en vragen te stellen.

9. Wees voorzichtig met complimenten

Als je iemand een eerste bericht stuurt, wees dan voorzichtig met complimenten naar aanleiding van diens foto. Als iemand duidelijk mooie ogen heeft mag je dat gerust zeggen. Iedereen krijgt immers graag complimenten

Maar ga niet over de top en zeg niet dat iemand een lekker ding is (tenzij je een erotisch contact zoekt). Dan kom je in zo'n eerste berichtje snel hijgerig of als een foute versierder over.

Ook een teveel aan complimenten doet je meer als een Don Juan dan als een leuk persoon overkomen. In een eerste bericht is één klein complimentje genoeg, en wees verder gewoon vriendelijk.

10. Schrijf informeel maar foutloos

Schrijf geen formeel briefje (het is geen sollicitatiebrief), maar schrijf losjes, alsof je op een feestje een babbeltje met iemand maakt. Zo wek je het beeld van een vriend die schrijft en dat nodigt natuurlijk veel meer uit tot een berichtje terug.

Let ook goed op spelfouten en stijlfouten. Dit geldt natuurlijk ook voor berichten die hierna nog gaan volgen, maar het eerste bericht is een eerste indruk en daarbij kunnen spelfouten dodelijk zijn. 

Spelfouten geven de indruk dat je dom en onderontwikkeld bent (ook al is dat niet het geval), en zo makkelijk als je aan die reputatie komt zo moeilijk kom je daar af. 

Als je die kans al krijgt, want spelfouten zijn voor veel vrouwen en mannen een voldoende reden om niet op een bericht te reageren.

11. Respecteer de anonimiteit

Vooral vrouwen vinden het vervelend als er meteen om een telefoonnummer, precieze woonplaats of mailadres wordt gevraagd, of als dat meteen wordt gegeven. Toch weet ik dat heel veel mannen dat doen. 

Het meteen vragen om persoonlijke gegevens komt opdringerig en ongemakkelijk over en het kan zelfs als bedreigend worden gezien. Veel mensen houden graag hun anonimiteit in stand tot er wat vertrouwen is ontstaan.

12. Neem de tijd voor een eerste bericht

Het eerste bericht (de eerste indruk) is heel belangrijk. Neem er dus de tijd en rust voor. Vooral als je denkt je droomvrouw/droomman gevonden te hebben. 

Stel dan ook gerust het zenden van het bericht even uit en "oefen" eerste op andere personen. Je kunt dan het succes meten en je zal merken dat het samenstellen van zo'n eerste bericht je steeds beter afgaat.


Zie ook:
Andere media over het eerste bericht datingsite:


Onderwerp:
Het eerste bericht dat je iemand op een datingsite of in een dating app stuurt is het belangrijkste bericht. Dit berichtje bepaalt namelijk of er wel of geen contact komt. Toch besteden maar weinig mensen veel aandacht aan het opstellen van dit bericht, waardoor ze nooit antwoord krijgen. Gebruik bovenstaande tips en je krijgt bijna altijd een reactie op je bericht.

Een reactie posten

5 Reacties

 1. Mannen, begin gewoon niet meteen over seks in je eerste berichtje. Zelfs niet op een datingsite voor seksdating. Dat lezen vrouwen te vaak. Wees liever origineel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een zorg er vooral voor dat je bericht er niet uitziet alsof het ook naar 100 andere vrouwen is gestuurd (wat waarschijnlijk ook het geval is). Het is een kleine moeite om een vrouw waarin je echt interesse hebt een persoonlijk berichtje te sturen waarin je refereert naar wat je in haar beschrijving leest. Zelf reageer ik nooit op standaard berichten. Waarom zou ik die moeite doen? De afzender doet immers ook geen moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het contacten graag in eigen hand. Ik ben degene die vaak het eerste bericht op een datingsite stuurt. Mannen reageren vaak verbaasd want ze zijn niet gewend dat een vrouw het eerste bericht op een datingsite stuurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anja Appeldoorn20 maart 2024 om 17:54

  Gebruik alsjeblieft niet van de cliché teksten die je in veel andere profielen tegen komt. En schrijf niet formeel maar in schrijftaal. Mij spreken luchtig geschreven teksten het meest aan in berichten die ik op een datingsite ontvang. Ik moet niet het idee hebben dat je het daten zwaar vind, maar dat je het leuk vind. En dat je er op een positieve manier naar uitkijkt een leuk persoon te ontmoeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Begin je bericht met een reactie op iets dat je in iemands beschrijving hebt gelezen. Dan heeft de ontvanger meteen door dat je haar of zijn profiel bekeken hebt en dat je serieus belangstelling hebt, en geen standaard berichtje naar iedereen stuurt.

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.