Eerste indruk: Goede indruk bij de eerste date!

Hoe maak je een goede indruk als je een eerste date hebt? Hier tips om er voor te zorgen dat je blind date jou leuk gaat vinden.

Eerste date goede indruk maken

De eerste indruk bij een date is meteen de belangrijkste. Dat is een bekend gegeven. Ook al ben jij misschien voor iemand die droompartner, als je eerste date mislukt door een slechte eerste indruk, eindigt daar waarschijnlijk meteen iedere kans op een vervolg. 

De eerste indruk bij een blind date is dus heel belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat de eerste indruk bij een afspraakje goed is?

Ga ontspannen een date in

Relax! Zie de date als een gezellig avondje uit. Ontspan je, en geniet van dit verzetje. Waarschijnlijk wordt de date dan gewoon een heel gezellig avondje. Dan komt een succesvol vervolg vanzelf. 

Wees tevreden over je uiterlijk

Voel je tevreden over je uiterlijk! Ga voor je gaat daten eerst een tijdje sporten als je niet tevreden bent over je lichaam. Trakteer jezelf op nieuwe kleding, een lekker geurtje, een bezoek aan de kapper om te zorgen dat je kapsel goed zit. Dat verhoogt je zelfvertrouwen en dat heeft gevolgen voor hoe je je voelt, wat je uitstraalt en hoe je met situaties omgaat.

Kortom, opgepept zelfvertrouwen is voor veel factoren positief. En allemaal factoren die bijdragen aan een geslaagde eerste date,

Goed in je vel

Ook op andere punten moet je goed in je vel zitten  Experts hebben het zelfs over wisselen van baan als je huidige baan je niet bevalt. Dat helpt vast, maar gaat wel ver. Maar er zijn ook veel minder ingrijpende manieren om je beter in je vel te doen voelen. Doe dingen die je plezierig vind, dingen waar je gelukkig van wordt. En je komt als vanzelf goed in je vel te zitten.

Schenk de ander aandacht

Zorg dat je bij de eerste date je aandacht bij de ander kunt leggen, en zorg dat je niet met jezelf bezig bent. Vooral vrouwen vinden het heel belangrijk als ze merken dat ander veel aandacht voor ze heeft. Haar verhaal aanhoort, en er ook op reageert. Advies geven hoeft daarbij niet. Integendeel, dat kan juist negatieve reacties oproepen. Vrouwen vinden een luisterend oor erg belangrijk. Zelfs belangrijker dan het uiterlijk, doe daar je voordeel mee.

Heb zelfvertrouwen!

Veel van de bovenstaande tips hebben direct of indirect te maken met je zelfvertrouwen.  Dat is niet voor niets. Zelfvertrouwen is minstens zo belangrijk als een goed uiterlijk. 

En wat ook helpt: Met lichaamstaal kun je meer zelfvertrouwen uitstralen dan je misschien hebt. Lees daarom vooral de lichaamstaal tips eens door, en zet deze tips in bij je eerste date!

Uit onderzoek is gebleken dat een zelfverzekerde houding bij een man één van de belangrijkste factoren is die een vrouw verliefd op een man doen worden.

De volgende eigenschappen worden door vrouwen bijzonder op prijs gesteld:
 • Een zelfverzekerde uitstraling
 • Een sterke persoonlijkheid
 • Zelfstandigheid
 • Gevoel voor humor
 • Interesse en aandacht

Zelfverzekerd

Geëmancipeerd of niet, vrouwen zijn (onwillekeurig) over het algemeen nog steeds op zoek naar een man die ze verzorgt, beschermt en aandacht geeft. Een man die zelfverzekerd overkomt en die zijn leven niet door anderen laat bepalen wordt veel sneller door een vrouw als aantrekkelijk gezien. Bij deze 'sterke' man is ze immers veilig.

Het is daarom erg belangrijk om op een datingsite en bij een date zelfbewust, zelfstandig en krachtig over te komen. Benadruk hoe je in het leven staat, en laat zien dat je een krachtige persoonlijkheid bent. Je kansen zullen sterk stijgen.

En als je die krachtige persoonlijkheid bent, en dan ook nog eens interesse toont in de dame in kwestie, en haar veel aandacht geeft, dan kan het eigenlijk helemaal niet meer mis gaan. Vooral niet als je met een humoristische opmerking ook nog eens af en toe een lach op haar gezicht kunt toveren.

Dan zit je gebeiteld!

Hoe komt een eerste indruk tot stand?

Naar de eerste indruk is al veel onderzoek gedaan, maar het blijft een complexe materie die erg persoonlijk is en dus van persoon tot persoon sterk kan verschillen.

De eerste indruk is een oordeel over een onbekend iemand die binnen enkele seconde wordt gevormd. Het is een belangrijke evaluatie want de eerste indruk bepaalt hoe iemand met die persoon omgaat, en de opgedane indruk laat zich niet makkelijk aanpassen.

De eerste indruk is gebaseerd op een combinatie van factoren. Hoe zwaar iedere factor bij de totale eerste indruk bij een date meeweegt kan per persoon verschillen. Iemand kan een bepaalde factor minder belangrijk vinden dan een ander persoon.

Uiterlijk

Een factor die bij de eerste indruk vaak zwaar meeweegt is het uiterlijk. Iemand kan knap of lelijk overkomen, maar ook verzorgd of onverzorgd. Of iemand een goede eerste indruk op het gebied van uiterlijk maakt kan ook per persoon verschillen.

De ene vrouw vindt een stevige vent leuk, terwijl de andere vrouw liever een lange man ziet. De ene man valt op een blondine met ronde vormen, de andere man heeft liever een date met een getinte slanke vrouw.

Houding en lichaamstaal

De houding en lichaamstaal zijn ook belangrijk voor de eerste indruk. Maar deze spelen vaak meer ongemerkt een rol bij het bepalen van het totale beeld. 

Onder houding en lichaamstaal valt onder andere de manier waarop iemand loopt, staat en beweegt, maar ook of iemand oogcontact maakt of verlegen wegkijkt. Een zelfbewuste houding wordt bij dating vaak als een pluspunt gezien.

Gelaatsuitdrukking

In het verlengde van de houding ligt de gelaatsuitdrukking. Deze factor van de eerste indruk is ook erg belangrijk want de gezichtsuitdrukking bepaalt voor een groot deel of iemand een vriendelijke en open indruk maakt of juist een gesloten of chagrijnige indruk.

Stem

De eerste indruk is vaak al gevormd voor iemand de kans heeft op te praten, maar dat is anders als er eerst een telefonisch contact of als iemand je aanspreekt.

De toon en de volume van de stem, de snelheid van praten, het accent en de manier waarop iemand praat dragen allemaal bij aan de eerste indruk die je van een persoon krijgt. Iemand kan via de stem rustig of gehaast overkomen, beschaafd of boers, vriendelijk of dwingend.

Gedrag:

Het gedrag is bij de eerste indruk minder bepalend dan bij de verdere indruk die iemand maakt. Het gedrag heeft meer tijd nodig om te leren kennen, maar het gedrag bij de eerste kennismaking speelt natuurlijk wel een rol bij de eerste indruk bij een date. Doet iemand joviaal of juist schuchter, dat maakt een indruk die grotendeels het verdere contact bepaalt.

Context

Ook de context van de ontmoeting kan meebepalen aan de eerste indruk. Het maakt nogal verschil of je iemand ontmoet bij een nerveuze blind date of speedate, op het werk, of bij een feestje of sportwedstrijd. Het gedrag van iemand kan afhankelijk van de context heel anders zijn.

Kleding

De kleding noemde we hier boven al. De kleding is één van de weinige factoren van de eerste indruk waarop je zelf veel invloed kan uitoefenen. Dat zelfde geldt voor kapsel, make-up e.d. Dit zijn manieren om het uiterlijk (de eerste factor van de eerste indruk) te beïnvloeden.

Kapsel

Je kleding is bijzonder belangrijk als je op date gaat. Maar vergeet ook je haar niet. Volgens een onderzoek is een goed kapsel zelfs belangrijker dan kleding op de eerste date / blind date.

Een Amerikaans onderzoek geeft aan dat bij 82% van de mannen het haar een belangrijke rol speelt bij de seksuele aantrekkingskracht. In 44% van de gevallen wordt er zelfs in eerste instantie naar het haar gekeken, pas daarna komen kleding (26%), de benen (25%) en make-up (4%).

Amerikaanse mannen kijken kennelijk niet naar borsten.

Bad hair day? Annuleer je date!
Maar moraal van dit verhaal. Zorg dat je haar goed zit, cancel je date op een bad hair day en ren naar de drogist om shampoo, conditioner, haarlak en andere haarverzorgingsproducten te kopen.

Dit laatste onderzoek is overigens uitgevoerd in opdracht van Pantenne, en die maken.... haarverzorgingsproducten.


Zie ookOnderwerp:
Tips om tijdens een eerste date / blind date indruk te maken op je date. Vooral lichaamstaal kan daarbij helpen. Een goede indruk bij een eerste date draait vooral om zelfvertrouwen. Om zelfvertrouwen die je uitstraalt, maar ook om zelfvertrouwen die de first date voor jou zelf makkelijker maakt. Hier informatie over de factoren die de eerste indruk bepalen en tips voor een goede eerste indruk bij een date.

Een reactie posten

2 Reacties

 1. Het is belangrijk dat je met je eerste date iets gaat doen waarbij je samen actief bezig bent. Dan krijg je de beste indruk van hoe je date is en een date is dan veel minder geforceerd en gaat veel natuurlijker dan dat je aan een tafeltje met een vreemde moet gaan zitten praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dof jezelf niet teveel op voor die eerste date, en doe je niet anders voor om indruk te maken op je date. Ben wie je ben, en doe wat je doet. Wees jezelf. Na die eerste date volgen er hopelijk meer en dan is het helemaal niet handig als je een verkeerde indruk van jezelf hebt gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.