Firstdate. Zo heb je een geweldige eerste date!

Een firstdate (Engels voor eerste date) is een spannend moment. Helemaal als de firstdate een blinddate (een date met een onbekende vrouw of man) betreft. Daarom hier tips voor een leuke en geslaagde firstdate.

tips firstdate

Tien tips voor een firstdate waarbij je goede kans maakt dat er meer leuke dates zullen volgen.


1. Kies een geschikte locatie / activiteit voor de firsdate

Hoe je firstdate verloopt wordt voor een groot deel bepaalt door waar je samen afspreekt. Een bioscoop of theater voor een eerste date vinden we altijd een weinig voor de hand liggende keuze. Door naast elkaar in het donker te zitten leer je elkaar niet echt kennen. En als je het lastig vindt een gesprek met een onbekende op gang te houden, dan is een terras of andere horeca ook geen ideale locatie om een firstdate te starten.

Het beste kun je kiezen voor een locatie waar de gespreksonderwerpen voor het oprapen liggen. Denk daarbij aan een museum of een dierentuin. Daar valt veel te zien waarover te praten valt op je firstdate, en waarover je later bij een drankje nog eens kunt napraten. De andere gespreksonderwerpen volgen dan vanzelf.

2. Toon interesse en laat de ander praten

De fout die veel mensen bij hun eerste date maken is dat ze, om stiltes te voorkomen, zelf gaan ratelen. Fout! Niet alleen kan je op die manier de ander vervelen, ook wekt het de indruk weinig interesse te tonen in de ander. 

Natuurlijk mag je best het één en ander over jezelf vertellen, maar geef de ander ook de gelegenheid te reageren. Stel je date vragen, en ga op de antwoorden in. Iedereen vindt het leuk als de ander in hem of haar geïnteresseerd is.

3. Kies kleding die bij je past

Natuurlijk let je bij een firstdate op je kleding. Maar kies wel kleding die bij je past. Ga niet heel formeel gekleed als je normaal in casual kleding rondloopt. Je voelt je dan waarschijnlijk niet op je gemak, en waarom zou je je anders voordoen dan je bent?

Vanzelfsprekend ga je wel verzorgd naar je firstdate. Zowel qua kleding, als qua kapsel, geurtje e.d.

4. Doe je tijdens je firstdate niet anders voor dan je bent

Bovenstaande brengt ons bij tip 4. Waarom zou je je tijdens je firstdate anders voordoen dan je bent? Waarschijnlijk hoop je dat je eerste date, tot een tweede afspraakje en verder leidt. De ander zal je dan steeds meer leren kennen, en er steeds meer achter komen hoe je in elkaar zit. 

Als je dan jezelf een ander imago aangemeten hebt om de ander te imponeren zal deze op den duur teleurgesteld raken.

5. Hou het luchtig

Tijdens een first date wil je graag over je leven vertellen zodat de ander je leert kennen. Maar er zijn een aantal verboden gespreksonderwerpen die je beter uit de weg kan gaan om de date gezellig te laten verlopen. 

Vooral pas gescheiden vrouwen en mannen willen nogal eens uitgebreid over hun ex gaan vertellen, maar dat is niet het meest romantische onderwerp voor zo'n firstdate. 

Ook voelen veel mensen zich ongemakkelijk als je over eerdere dates gaat praten, en op de eerste date meteen over seks te beginnen wordt meestal ook niet op prijs gesteld, tenzij dat de gezamenlijke insteek voor de date is.

Gelukkig zijn er ook heel veel goede gespreksonderwerpen voor een eerste date die ook voor zorgen dat de firstdate ontspannen en leuk verloopt.


6. Hou het positief

Bij tip vijf noemde we het al. Samen negatief leeglopen over jullie exen lucht misschien op, maar zorgt niet voor een gezellige en romantische sfeer op een firstdate.

Maar ook andere negatieve onderwerpen kun je beter laten rusten. Klagen over de overheid, over de bediening, over het weer. Het mag dan misschien terecht zijn, het geeft je ook een negatief imago.

7. Wees complimenteus

Af en toe een complimentje zorgt voor een betere sfeer. Maar overdrijf dit niet. Je wilt tijdens je firstdate niet als een vleier overkomen. Laat het complimentje terloops vallen en blijf er niet lang bij stilstaan om te voorkomen dat de ander zich er ongemakkelijk bij voelt. Let er ook op dat het compliment gemeend overkomt.

8. Ontsnap aan een vervelende date

Bij bovenstaande tips gaan we er van uit dat er sprake is van een leuk persoon waarmee je een afspraakje hebt, en dat je de first date tot een succes wilt maken. 

Maar wat als die persoon verschrikkelijk tegenvalt? Blijf dan niet te lang hangen aan deze slechte date, en zet een punt achter de firstdate. 

Vind je het moeilijk iemand af te wijzen? Spreek dan met een vriend of vriendin af dat deze je een half uurtje na het begin van de date belt. Is je date leuk? Dan zeg je dat je later terug belt. Is je date een ramp? Dan is dit een telefoontje waarin je vertelt wordt dat je onmiddellijk naar huis of naar je werk moet komen.

En zo zijn er nog meer tips om te ontsnappen aan een slechte date.

9. Het was leuk!

Laat na afloop weten dat je de date leuk vond (als dat het geval is). Zeg dat bij het afscheid en laat dat later nog even in een appje of ander tekstberichtje weten. Dit vergroot de kans op eventuele tweede date aanmerkelijk.

10. En zo hebben we meer tips voor een eerste date


Zie ook:

Onderwerp:
Hier vind je een reeks handige tips om een firstdate leuk, geslaagd en succesvol te laten verlopen. Bij een first date is het vooral belangrijk dat beide personen het leuk hebben. Hier kijken we daarom naar leuke bezigheden voor de eerste date, maar ook naar de kleding, de gespreksonderwerpen en meer tips voor de firstdate.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Mijn tip: Hou die first date vooral kort. Ik heb te vaak meegemaakt dat je na 5 minuten al wist dat de date niets ging worden. En als je dan een activiteit voor een hele middag of avond hebt gepland is het een lange zit. Ga ergens wat drinken en zeg van tevoren een eindtijd. Als het echt klikt kun je altijd nog zeggen dat je toch langer kan blijven. Je date zal dat dan niet erg vinden.

    BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.