Handleiding online dating

Een handleiding (manual) voor online dating. Met alle tips om online een leuke date te vinden, maar ook om de dates met succes te laten verlopen.

Waarom lukt het de ene persoon niet om online iemand te vinden voor een leuke date, terwijl een ander daar helemaal geen moeite mee heeft? Hier hebben we een handleiding voor online dating voor je. Informatie en tips voor het via internet vinden van een leuke date en tips om de eerste date goed te laten verlopen.

Het is een behoorlijk verhaal, maar je zal merken dat je door het volgen van de tips in deze handleiding online dating veel makkelijker aan een leuke date kunt komen, en dat deze blind date veel positiever kan verlopen dat je ooit had durven dromen.

We gaan daarbij de volgende onderwerpen behandelen:

online dating


Vinden van een geschikte datingsite

Succesvolle online dating begint bij de juiste datingsite. Ten eerste moet je natuurlijk te maken met een "eerlijke datingsite" die zich niet schuldig maakt aan het plaatsen van valse profielen en die werk maakt van het opsporen en verwijderen van valsspelers. Verder moet de datingsite over een goede verhouding mannen / vrouwen beschikken, goede selectiemogelijkheden en communicatiemogelijkheden bieden en plezierig zijn in het gebruik. Online dating moet namelijk ook leuk zijn.

Met een juiste datingsite bedoelen we echter ook, een datingsite waar je thuishoort. Wie alleen een scharrel of eenmalig spannend afspraakje zoekt al zich niet erg welkom voelen op een datingsite die sterk gericht is op het vinden van een vaste relatie en een vijftig plusser zit op een datingsite vol hippe twintigers niet op de juiste plek.

Gelukkig zijn er tegenwoordig voor iedereen wel goede geschikte sites voor online dating te vinden. Voor jong en oud, serieus en minder serieus, voor hoogopgeleid, personen die een date van het eigen geslacht zoeken, koppels die samen willen daten, mensen met een voller postuur, voor alleenstaande ouders, voor christenen en heel veel meer.

Zoek je een goede geschikte datingsite? Kijk dan vooral eens bij onderstaande overzichten.


Wat voor het casino geldt dat geldt ook voor online dating. Speel op meerdere tafels en maak meer kans. Het grote verschil is dat je met internet dating alleen kunt winnen. Heb je een goed profiel (daarover later meer) aangemaakt op een geschikte datingsite, dan kun je dit profiel makkelijk kopiëren op andere goede datingsites waardoor je meer kans maakt je droomdate te vinden.


goede datingsite

Maken van een profiel op de datingsite

Maar eerst dus dat profiel. Een eerste profiel is snel aangemaakt. Je vult wat verplichte velden in en je bent vindbaar op de datingsite. Verbazend veel mensen voegen daar nog een enkele regel tekst bij de omschrijving aan toe en laten het daarbij. Verbazend, want zou jij reageren op zo'n leeg profiel?

Doe wat moeite en maak wat moois van je profiel. Dit is immers je visitekaartje op de datingsite. Heel veel moeite hoeft dat niet te kosten. In minder dan een uurtje heb je een profiel online staan waarmee je 95 procent van je "concurrenten" achter je laat. De meeste mensen maken er namelijk maar weinig werk van en maken zodoende een ongemotiveerde en gemakzuchtige indruk. Niet de indruk die je wilt maken op een datingsite. Bekijk maar eens wat profielen op de datingsite en je ziet precies wat ik bedoel. Met een beetje moeite maak je een enorm verschil.

Het woord "moeite" ga je overigens in deze handleiding online dating vaker tegenkomen. Veel mensen spenderen veel tijd op een datingsite maar doen aan de andere kant ook weinig moeite voor bijvoorbeeld een aantrekkelijk profiel, een goed bericht of een leuke reactie. Alles moet kort, vluchtig en snel, maar echt succesvol wordt het online daten op die manier zelden.

Profieltekst

Terug naar het profiel. Het maken van een goed profiel begint met een inspirerende tekst. Stel jezelf in deze tekst duidelijk voor en vertel wat je via de datingsite zoekt. Het hoeft geen boekwerk te worden, maar gebruik daar gerust een paar alinea's voor.

Gebruik een vriendelijke luchtige schrijfstijl voor. Gebruik wat humor, want dat is één van de meest gewilde eigenschappen die men in een date zoekt. Maar kijk er wel voor uit dat de tekst ook weer niet schijtlollig wordt. Je oproep moet wel serieus genomen worden.

Verder is het belangrijk dat de tekst nieuwsgierigheid oproept. De persoon die het leest moet meer willen weten. Zo kun je haar of hem verleiden tot het sturen van een berichtje. Nodig iemand gerust uit om vragen te stellen en geef de tekst een op een leuke manier mysterieus tintje.

Kijk ook goed hoe je profieltekst in de zoekresultaten van de datingsite naar voren komt. Vaak worden er in de zoekresultaten de gebruikersnaam, een kleine versie van de profielfoto en het eerste deel van de profieltekst getoond. Die drie zijn dus erg belangrijk. Besteedt dus extra veel aandacht aan de eerste regels van je profieltekst. Wekt deze interesse? Dan is men eerder geneigd op je profiel te klikken en om je profiel verder te lezen. Stel bijvoorbeeld een vraag die je verderop in de tekst beantwoord.

Profielfoto en andere foto's datingsite

Zeer belangrijk in een profiel zijn de foto's. En dan met name de eerste foto, die in de zoekresultaten getoond wordt. Deze profielfoto is het eerste dat mensen van je zien als ze door de zoekresultaten scrollen. 

Maar ook de andere foto's zijn belangrijk. De meeste mensen gaan het eerst de foto's bekijken als ze een profiel bekijken. Zorg dus altijd voor mooie foto's, en liefst foto's die meerdere kanten van jezelf benadrukken. Een casual foto, een glamour foto, een vakantiefoto, een foto met een ondeugend tintje, maakt niet uit. Maar breng variatie aan en plaats geen serie met vrijwel identieke foto's.

Hou er ook rekening mee dat de profielfoto (de eerste foto die in de zoekresultaten wordt geplaatst) vaak klein wordt getoond. Gebruik daarom een foto met niet al te veel detail of waarop je ver weg staat afgebeeld, dan blijft er waarschijnlijk weinig zichtbaars over in de zoekresultaten.

profiel datingsite

Gegevens profiel

Over zoekresultaten gesproken. Je wordt bij online dating meestal door anderen gevonden via de gegevensvelden die je moet aanvinken en invullen. Het is daarom verwonderlijk dat veel mannen en vrouwen deze niet invullen als het niet verplicht is. Deze mensen worden dus ook nooit gevonden op deze kenmerken. Besteedt dus ook goede aandacht aan deze velden. En kun je op de datingsite ook gevonden worden op woorden die je in je profieltekst gebruikt? Zorg er dan voor dat belangrijke zoekwoorden in die tekst staan.

Meer tips over het dating profiel

Vinden van een geschikte date

We gaan nog even verder over het zoeken. Want natuurlijk wordt je graag gevonden, maar om veel kans te maken om een leuke date te hebben moet je natuurlijk ook zelf leuke mensen benaderen. Dat zoeken is absoluut niet vervelend. Sterker nog, sommige mensen zijn verslaafd aan het bekijken van profielen op datingsites.

Maar wat als je gericht wilt zoeken? Op sommige kleinere datingsites kun je gerust alle profielen bekijken van alle mannen en vrouwen in jouw regio. Maar er zijn ook datingsites met vele tienduizenden profielen. Een beetje gericht zoeken is dan wel zo handig.


Het is dan de truc om een goed evenwicht te vinden tussen een zoekopdracht waarbij je een behapbaar aantal resultaten terug krijgt en een te gedetailleerde zoekopdracht waarbij je je droompartner niet misloopt.

Zo kun je mensen met blauwe ogen het mooist vinden, maar hoe belangrijk is dat? Wil je iemand miet groene of grijze ogen echt uitsluiten? Het best kun je beginnen met een wat ruimere zoekopdracht, kijken hoeveel resultaten je terug krijgt, en dan eventueel meer specificeren.

En die specificatie kun je dan doen op de kenmerken die je echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld de afstand tot je woonplaats wat korter instellen.

Sturen van een bericht

En dan kom je die man(nen) of vrouw(en) tegen die je best eens zou willen daten. Dan zal er een berichtje of knipoogje verzonden moeten worden. Die knipoogjes zijn geen aanrader. Het is makkelijk, maar zoals ik al eerder schreef, bij online dating moet je een beetje moeite doen. En op knipogen wordt op datingsites nauwelijks gereageerd. Net zo min als op slechte berichtjes trouwens.

Het is wel een nadeel dat je over het algemeen een betaald abonnement bij een datingsite moet hebben om berichten te kunnen versturen. Maar helaas is een betaald abonnement nodig om serieus aan online dating te kunnen doen. De communicatiemogelijkheden als chatten en berichten sturen zijn anders te beperkt. Gebruik de gratis inschrijvingen om uit te vinden welke datingsites qua mogelijkheden en publiek het best bij je passen. En overweeg een betaald abonnement als je serieus wilt gaan daten.

Maar terug naar het bericht. Stuur je meerdere dames of heren een berichtje, dan is het natuurlijk wel zo handig om een standaard bericht klaar te hebben staan. Maar stuur niet iedereen klakkeloos dat bericht. Ook hier komt de moeite weer om de hoek kijken. Pas het standaardbericht iets aan waarbij je gebruik maakt van de informatie over het profiel van de betreffende vrouw of man. Maak een opmerking over iets wat er in de tekst genoemd wordt of stel een gerichte vraag met betrekking tot iets dat in het profiel staat. Zo veranderd je bericht ineens in een persoonlijk briefje, en dat maakt een heel andere indruk dan een algemeen schrijfsel.

Het is ook heel belangrijk om met jouw berichtje een antwoord uit te lokken. Dat kan heel makkelijk door die bovengenoemde vraag te stellen. Stel bijvoorbeeld een geïnteresseerde vraag over de hobby van de betreffende persoon. Zo laat je niet alleen merken echt interesse te hebben (je reageert immers met een persoonlijk bericht), maar laat ook interesse blijken.

Reageer niet met twee of drie regels, dat komt ook weinig geïnteresseerd over, maar maak er ook bij het eerste bericht niet een te lang epistel van. Zorg voor een goed profiel en verwijs daar eventueel naar. Weet je nog, dat profiel is je visitekaartje, het bericht is vooral bedoelt om dat profiel onder de aandacht te brengen. En om een reactie los te maken.

Want als er een uitwisseling van berichten tot stand komt, dan is een echte date dichtbij.


Reageren op een bericht

Als je een goed en aantrekkelijk profiel op de datingsite hebt staan zal je ook berichten krijgen van vrouwen of mannen die je niet zelf aangeschreven hebt. Wel zo positief, want dat betekent dat er bij de andere partij al sprake is van interesse. Maar hoe reageer je dan?

Ten eerste altijd reageren. Ook is degene die je een berichtje stuurt absoluut niet de persoon die je zoekt, beloon de moeite die die persoon gedaan heeft met een berichtje terug. En per slot van rekening is een berichtje dat je krijgt een soort compliment. Daar mag je best op reageren.

Neem de moeite om een vriendelijk berichtje terug te sturen. Beantwoord eventuele vragen en zeg dat je het jammer vindt dat die persoon voor jou niet de geschikte is. Een afgewezen persoon vind het  wel belangrijk om het waarom te horen, geef dus aan waar het aan ligt (woont te ver, heeft kinderen, heeft een heel andere levensstijl), maar blijf wel aardig. Iemand kan er onaantrekkelijk uitzien, maar zeg dan dat er geen fysieke klik is. Dat klinkt leuker dan ik vind je lelijk. En iemand die een beetje simpel overkomt ligt niet met jou op één lijn.

Maar hopelijk is de persoon die je aanschrijft wel veelbelovend. Dan is de kans dat er berichtenverkeer (en hopelijk meer) tot stand komt groot. Ga dan in op hetgeen de ander in zijn of haar berichtje schrijft en lees de bovenstaande tips voor het te sturen bericht nog eens door.


De eerste date

Het bovenstaande is allemaal positief verlopen. Je bent een correspondentie met een vrouw of man gestart en deze verloopt leuk. En niet alleen de berichten zijn leuk, ook de andere persoon lijkt je leuk. En dat is wederzijds. De eerste date is aanstaande.

Wanneer ontmoeten?

Daten na één of twee berichtjes is wat snel. Vaak wordt er via chat, berichten en mail eerst wat kennis gemaakt, maar al snel worden beide partijen nieuwsgierig naar elkaar. Er wordt geadviseerd ook weer niet te lang te wachten met de de eerste date. Als de aanloop vele weken in beslag neemt, komt het meestal niet meer tot een date. De nieuwsgierigheid is dan kennelijk niet groot genoeg of er zijn andere redenen om niet te willen daten.

Als je merkt dat de andere partij een date echt afhoudt kun je het contact beter op een lager pitje zetten. Je bent dan waarschijnlijk bezig je energie te steken in iets dat nergens toe gaat leiden. Ook kan het best zijn dat de vrouw of man niet eerlijk is. Dat kan om heel verschillende redenen zijn. Beruchte voorbeelden van gejok bij online dating zijn het sturen van een valse foto, het verzinnen van een succesvol leven, een online verjongingskuur van vele jaren of de single die geen single is.

Eerst telefoneren?

Wil je beide wel echt daten, dan is er nog de keuze eerst te bellen. Dat kan een aanleiding zijn toch nog van de date af te zien, maar over het algemeen is telefonisch contact of een videochat een goede en veilige overbrugging tussen het alleen naar elkaar typen van teksten en elkaar daadwerkelijk zien.

Maar niet iedereen is dol op zo'n toch wel beladen telefoongesprek. Veel personen vinden het wel zo fijn de ander meteen in de ogen te kunnen kijken, of kunnen de charme van een blind date wel waarderen.

Wat gaan we doen?

Maar zo'n eerste date is behoorlijk spannend. Het begint al met de plek waar af te spreken. Veel mensen kiezen er voor iemand thuis uit te nodigen, maar helemaal zonder risico is dat niet. En het is ook niet altijd even makkelijk een tegenvallende date na een snelle kop koffie weer buiten te zetten. In een café breek je de tegenvallende eerste date makkelijker af.

Een andere populaire eerste date is de bioscoop. Dat is een zaal waarin je zwijgend naast elkaar naar een film kijkt. Niet heel erg geschikt voor een date dus. Je hoeft niet te praten, maar elkaar erg veel beter kennen ga je zo niet.

En dan is er natuurlijk de horeca. Een drankje of misschien zelfs meteen een etentje. Dat geeft in ieder geval de mogelijkheid om uitgebreid te praten en elkaar in de ogen te kijken. Maar daarvoor schrikken veel mensen ook juist terug. Ze zijn dan bang dat gesprekken stilvallen en zien zich in hun ergste dromen zwijgend naast hun date aan een tafeltje zitten. Ongemakkelijk!

De oplossing is simpel. Doe iets waarbij je je niet verplicht voelt continue in gesprek te zijn, of doe iets waar de gespreksonderwerpen letterlijk aan de muur hangen of achter een hek staan. Een museum, een dierentuin, een pretpark, een stadswandeling. Iets wat bij jullie past. Niet alleen valt er genoeg te bepraten als je veel ziet (een boswandeling is daarom minder geschikt dan een stadswandeling), maar ook zal de date minder geforceerd aanvullen. Meer of je met een goede vriend of vriendin op stap bent.

Meer tips eerste date

Omdat de eerste date de logische stap op online dating is hebben we op deze website over  het gebruik van datingsites veel informatie en tips over de eerste date gezet. Met tips over de kleding, leuke locaties, je houding en veel meer.

eerste date tweede date

De tweede date

Na één komt twee, en met een beetje geluk volgt er na een eerste date een tweede date. Jullie kennen elkaar dan al beter, hebben na de online selectie ook de life selectie met succes doorstaan, de spanning van de eerste date heeft plaatsgemaakt voor goede zin in de tweede date. Maar toch zijn er voor de tweede date ook nog wat tips.

Wanneer de tweede date?

Laten we eerst nog even terug gaan naar de eerste date. Die verliep best lekker. Gaat er wat jou betreft een tweede date komen? Die beslissing hoef je niet meteen te nemen. Je kunt na de eerste date ook gedag zeggen met de mededeling dat je nog van je laat horen. Stuur in korte termijn in ieder geval een appje of sms dat je het gezellig vond, en laat het even bezinken als je er nog niet helemaal uit bent.

Na een paar dagen moet je natuurlijk wel reageren. Zien jullie beide een vervolgdate wel zetten? Plan de tweede date in ieder geval niet binnen een week. Hierdoor kijk je frisser tegen de tweede date aan en een beetje voorpret en verlangen maakt de date alleen maar leuker.

Hou tussen de twee dates wel af en toe contact. Al is het maar via een kort appje of mailtje. Laat merken dat je aan de ander denkt, maar laat het je leven niet beheersen. Dat maakt de tweede date ook weer beladen, en dat wil je natuurlijk niet. De tweede date moet vooral leuk zijn.

Wat doe je met de tweede date?

Evenals met de eerste date heb je bij de tweede date de vraag wat te gaan doen. Je bent nog steeds bezig elkaar te leren kennen. Daarom is het aan te raden van die tweede date een heel ander afspraakje te maken dan het eerste. Ging je de eerste keer samen naar de dierentuin? Dan kun je nu kiezen voor een museum, of toch die boswandeling, een restaurant, een terras, het strand, of ga parachutespringen, karten of de klimmuur op. Als het maar geen kopie is voor de tweede date, want met een heel ander soort date leer je de vrouw of man weer op een heel andere manier kennen.

Natuurlijk kan het gebeuren dat die andere kant minder goed bevalt. Maar dan passen jullie toch niet zo goed bij elkaar. Dat kun je maar beter zo snel mogelijk weten om latere teleurstellingen te voorkomen.

Maar de kans is heel groot dat het opnieuw heel leuk wordt, en dat er nog meer dates gaan volgen. Maar dat valt niet langer onder de online dating. Dat stadium is dan succesvol afgerond.

Zie ook:

Een reactie posten

0 Reacties