Waarom is er geen klik bij een date?

Het is misschien wel de meest bekende dating term, de bekende klik. "Ik voel geen klik". Maar wat is die klik bij dating?

dating klik

Je hebt een leuke date, er wordt veel gekletst, het is best gezellig, maar bij het afscheid krijg je te horen dat er geen klik is. Wat is dat nu?


Wat is die beroemde klik waarover je zo vaak hoort bij niet geslaagde dates? De simpele uitleg is dat de andere persoon jou misschien wel aardig vindt, en het misschien ook wel gezellig vind met jou te praten, maar dat hij/of zij het niet goed kan voorstellen met jou een relatie of seks te hebben (welk van de twee hangt van de insteek van de date af).Op zoek naar de perfecte liefde

De ingewikkelde uitleg komt uit de psychologie. Volgens de driehoekstheorie van de liefde (Steinberg) zijn er voor liefde drie componenten nodig:

1. vriendschappelijke intimiteit (je moet de ander aardig vinden),
2. passie (je moet de ander seksueel aantrekkelijk vinden),
3. verbintenis (je moet bereid zijn een relatie met de ander aan te gaan, en in een later stadium deze relatie willen behouden).

Deze drie componenten vormen samen de "perfecte liefde", en de perfecte liefde is hetgeen waar bij dating normaal gesproken naar gestreefd wordt. Je bent immers uit een grote groep mensen op zoek naar de ware voor misschien wel een relatie, en daarbij zal je niet snel met minder genoegen nemen.

Je zou deze perfecte match dus de klik kunnen noemen.

Het ontbreken van de klik betekent dat niet alle drie de componenten van de perfecte liefde bij de ander aanwezig zijn. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de ander je niet aantrekkelijk genoeg vind (passie ontbreekt), zich ergert aan een karaktertrek (vriendschap ontbreekt) of het idee heeft dat jij niet helemaal voor hem of haar zou gaan (relatie ontbreekt).

Daarom kan het voorkomen dat je een super-gezellige date hebt maar toch "afgewezen" wordt.

De niet volmaakte liefde

Meestal is het ontbreken van de klik einde oefening. Je kunt beter op zoek gaan naar een andere leuke date. Een klik die er niet is komt ook meestal later niet, ook al zouden beide partijen daarvoor open staan.

Sterker nog, het bepalen of de klik er is duurt vaak niet meer dan een seconde. Voor je elkaar de handen geschut hebt ben je misschien al ongeschikt bevonden. Vooral op het component passie kan dat snel gaan. Na een eerste date weet je dan ook al of er een klik is.

Toch kunnen partners elkaar toch vinden als er geen sprake is van volmaakte liefde. Voor een one-night-stand is het component relatie minder belangrijk (al speelt het onwillekeurig wel mee om de aantrekkingskracht te bepalen) en men kan kiezen voor een vriendschappelijke liefde als beide het component passie minder belangrijk vinden.

Maar in alle gevallen geldt dat de aantrekkingskracht altijd minder is als niet alle drie de componenten (vriendschap, passie en verbintenis) aanwezig zijn.

Kan je de klik bij liefde forceren?

Kun je er voor zorgen dat een ander de klik in de liefde voelt? Ja dat kan. We schreven hier boven dat er binnen een seconde bepaalt kan worden of de klik er is of niet. Als er zo snel wordt bepaald dat er geen klik is, is de kans heel klein dat de klik er in een later stadium wel komt, maar is de "afwijzing" minder rigoureus, dan kan er best nog een klik tot stand gebracht worden.

Je zou de klik namelijk ook kunnen beschrijven als het gevoel dat men een sterke emotionele en intellectuele verbinding heeft die verder gaat dan fysiek aantrekkingskracht alleen. Je kunt bij een ander, tot op zekere hoogte, dat gevoel tot stand brengen.

Je kan iemand versieren zien als het forceren van een klik op liefdesgebied.

Maar een echte langdurige klik laat zich niet sturen, Om de klik op lange termijn te krijgen moet er een sterke aantrekkingskracht en binding tussen beide personen bestaan.

Er moeten bijvoorbeeld ook gedeelde interesses zijn, de humor van beide personen moet op elkaar aansluiten, er moet een open en eerlijke communicatie zijn en er moet een diepgaande emotionele verbinding zijn die er voor zorgt dat beide partijen zich kwetsbaar op durven stellen zonder angs te hebben voor een negatieve beoordeling van de ander.

Tip van de dating expert:
Geef liefde een kans. Het voelen van een klik op een eerste date komt erg in de buurt van liefde op het eerste gezicht. En hoe realistisch is dat? Natuurlijk kun je bij een eerste date helemaal op iemand afknappen of iemand helemaal niet zien zitten. Dan kun je beter met die persoon kappen. Maar als je iemand wel leuk vind maar geen klik voelt, dan kan het toch overwegen waard zijn die persoon niet meteen af te schrijven, maar de liefde nog een kans te geven.


Zie ook:
Onderwerp:
Het ontbreken van een klik wordt vaak als reden van een niet geslaagde match bij een date opgegeven. Ook als er sprake is van een gezellige leuke date kan de klik ontbreken. Hier lees je over wat deze klik bij dating inhoudt.

Een reactie posten

4 Reacties

 1. Die klik is vooral een dooddoener als een vrouw je niet zitten. Een lege term. Als er een rijke vent voor hun neus staat is die klik er vast wel. Het is voor een vrouw lekker makkelijk om te zeggen dat er geen klik is. Makkelijker dan zeggen dat je hoofd haar niet aanstaat of dat ze je maar een boerenpummel vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem, je klinkt teleurgesteld in de liefde.
  Maar ik ben het met je eens dat de klik betekenisloos is. Als een date zegt dat er geen klik is zijn ze overal van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap die klik echt niet. Ik heb hele gezellige dates gehad waarbij er heel wat afgepraat en afgelachen wordt en aan het eind van de date krijg je te horen dat er geen klik is en bye bye. Ze zullen me dan wel onaantrekkelijk vinden, maar ik heb dan liever dat ze me vertellen wat er aan me mankeert dan dat ze met die klik aan komen zetten. Als je doorvraagt blijven ze het op die ongrijpbare klik gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind die klik ook zo ondefinieerbaar. Je voelt hem of je voelt hem niet. En je kan dat soms niet eens verklaren. Een knappe man die heel aardig tegen me doet kan me tegenstaan. En een onaantrekkelijk man kan mijn volledige aandacht trekken. Zonder dat ik weet waarom. Is het een onzichtbare aantrekkingskracht? Of is het gewoon het moment waarop? Want dat is natuurlijk ook mogelijk. De juiste persoon op de juiste plek.

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.