Waarom is er geen klik bij een date?

Het is misschien wel de meest bekende dating term, de bekende klik. "Ik voel geen klik". Maar wat is die klik bij dating?

dating klik

Je hebt een leuke date, er wordt veel gekletst, het is best gezellig, maar bij het afscheid krijg je te horen dat er geen klik is. Wat is dat nu?


Wat is die beroemde klik waarover je zo vaak hoort bij niet geslaagde dates? De simpele uitleg is dat de andere persoon jou misschien wel aardig vindt, en het misschien ook wel gezellig vind met jou te praten, maar dat hij/of zij het niet goed kan voorstellen met jou een relatie of seks te hebben (welk van de twee hangt van de insteek van de date af).Op zoek naar de perfecte liefde

De ingewikkelde uitleg komt uit de psychologie. Volgens de driehoekstheorie van de liefde (Steinberg) zijn er voor liefde drie componenten nodig:

1. vriendschappelijke intimiteit (je moet de ander aardig vinden),
2. passie (je moet de ander seksueel aantrekkelijk vinden),
3. verbintenis (je moet bereid zijn een relatie met de ander aan te gaan, en in een later stadium deze relatie willen behouden).

Deze drie componenten vormen samen de "perfecte liefde", en de perfecte liefde is hetgeen waar bij dating normaal gesproken naar gestreefd wordt. Je bent immers uit een grote groep mensen op zoek naar de ware voor misschien wel een relatie, en daarbij zal je niet snel met minder genoegen nemen.

Je zou deze perfecte match dus de klik kunnen noemen.

Het ontbreken van de klik betekent dat niet alle drie de componenten van de perfecte liefde bij de ander aanwezig zijn. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de ander je niet aantrekkelijk genoeg vind (passie ontbreekt), zich ergert aan een karaktertrek (vriendschap ontbreekt) of het idee heeft dat jij niet helemaal voor hem of haar zou gaan (relatie ontbreekt).

Daarom kan het voorkomen dat je een super-gezellige date hebt maar toch "afgewezen" wordt.

De niet volmaakte liefde

Meestal is het ontbreken van de klik einde oefening. Je kunt beter op zoek gaan naar een andere leuke date. Een klik die er niet is komt ook meestal later niet, ook al zouden beide partijen daarvoor open staan.

Sterker nog, het bepalen of de klik er is duurt vaak niet meer dan een seconde. Voor je elkaar de handen geschut hebt ben je misschien al ongeschikt bevonden. Vooral op het component passie kan dat snel gaan. Na een eerste date weet je dan ook al of er een klik is.

Toch kunnen partners elkaar toch vinden als er geen sprake is van volmaakte liefde. Voor een one-night-stand is het component relatie minder belangrijk (al speelt het onwillekeurig wel mee om de aantrekkingskracht te bepalen) en men kan kiezen voor een vriendschappelijke liefde als beide het component passie minder belangrijk vinden.

Maar in alle gevallen geldt dat de aantrekkingskracht altijd minder is als niet alle drie de componenten (vriendschap, passie en verbintenis) aanwezig zijn.

Kan je de klik bij liefde forceren?

Kun je er voor zorgen dat een ander de klik in de liefde voelt? Ja dat kan. We schreven hier boven dat er binnen een seconde bepaalt kan worden of de klik er is of niet. Als er zo snel wordt bepaald dat er geen klik is, is de kans heel klein dat de klik er in een later stadium wel komt, maar is de "afwijzing" minder rigoureus, dan kan er best nog een klik tot stand gebracht worden.

Je zou de klik namelijk ook kunnen beschrijven als het gevoel dat men een sterke emotionele en intellectuele verbinding heeft die verder gaat dan fysiek aantrekkingskracht alleen. Je kunt bij een ander, tot op zekere hoogte, dat gevoel tot stand brengen.

Je kan iemand versieren zien als het forceren van een klik op liefdesgebied.

Maar een echte langdurige klik laat zich niet sturen, Om de klik op lange termijn te krijgen moet er een sterke aantrekkingskracht en binding tussen beide personen bestaan.

Er moeten bijvoorbeeld ook gedeelde interesses zijn, de humor van beide personen moet op elkaar aansluiten, er moet een open en eerlijke communicatie zijn en er moet een diepgaande emotionele verbinding zijn die er voor zorgt dat beide partijen zich kwetsbaar op durven stellen zonder angs te hebben voor een negatieve beoordeling van de ander.Zie ook:
Onderwerp:
Het ontbreken van een klik wordt vaak als reden van een niet geslaagde match bij een date opgegeven. Ook als er sprake is van een gezellige leuke date kan de klik ontbreken. Hier lees je over wat deze klik bij dating inhoudt.

© Dating 2023. Blogger template by Bloggertheme9
Published by Gooyaabi Templates

Op deze website is het privacy- en cookie-beleid van Content=King van toepassing.