Lichaamshouding en lichaamstaal op een date

Lichaamstaal is belangrijk bij dating. Met je eigen lichaamshouding kun je een date de juiste kant opsturen en het lezen van de lichaamstaal van de ander vertelt je veel.


Bij een date is het belangrijk wat je zegt, maar minstens is het zo belangrijk hoe je overkomt. Lichaamstaal speelt daarbij (vaak ongemerkt) een hele grote rol. Met een verkeerde lichaamshouding kun je een date verknallen. Maar een goede lichaamshouding kun je gebruiken om op de juiste manier over te komen. En de juiste lichaamstaal is een trucje dat je kan leren!

Hier leer ik je dat trucje. Ik geef een korte cursus lichaamstaal.

Zo gebruik je lichaamstaal bij een date

Onderstaande tips voor de lichaamstaal op een date zijn vooral gericht op mannen. De meeste lichaamstaal tips zijn erop gericht om zelfverzekerd en relaxed op je date over te komen. Lukt je dit? Dan is je date al voor de helft geslaagd.

Maak oogcontact

Lichaamstaal spreek je ook met je ogen. Maak oogcontact maar overdrijf het niet. Geen oogcontact laat je onzeker of ongeïnteresseerd overkomen. Maar aanstaren is ook weer niet de bedoeling! 

Kies bij oogcontact tijdens een gesprek de gulden middenweg waarbij je de ander onder het gesprek regelmatig (maar niet continue) recht in de ogen kijkt.

Kijk tussendoor ook naar andere delen van haar gezicht, bijvoorbeeld naar haar lippen (als ze praat), maar ook naar de rest van het gezicht.

Kijk niet te veel naar beneden

Hou de blik wel voornamelijk op haar gezicht gericht. Naar beneden kijken komt onzeker over. Ook als je haar niet direct aankijkt moet je je ogen recht vooruit gericht houden. Deze houding kan helpen om je kin een omhoog te houden. Met deze lichaamstaal maak je tijdens je date een meer zekere indruk, ook als je in werkelijkheid wat onzeker bent.

Natuurlijk mag je af en toe wel van je date wegkijken, maar als je dit te vaak doet geef je onwillekeurig het signaal af dat je haar niet zo interessant vindt. En dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil als je een date wil versieren.

Lach regelmatig

Vrouwen zijn dol op opgewekte positieve mannen. Lachen komt dus goed over, maar kijk uit dat het niet nep overkomt en overdrijf niet.

Lachen doet ook vaak wonderen en een glimlach zorg ervoor dat je houding "open" is. Laat je handen zien, richt jezelf naar je gesprekspartner. Deze lichaamstaal draagt allemaal mee aan een indruk die (vaak onbewust) net zo bijdraagt aan een geslaagde date als een leuke babbel.

Maak je breed

Doe je benen uit elkaar als je staat, maar ook als je zit. Dit straalt zelfvertrouwen uit, en zo goed als alle vrouwen zoeken (gemerkt of ongemerkt) een man met zelfvertrouwen. 

Bij het staan is het ook belangrijk dat je een ontspannen houding aanneemt. En je mag best een beetje ruimte innemen. Dat komt zelfverzekerd over, en, nogmaals, dat is één van de factoren waarvoor vrouwen (onbewust) het meest vallen.

Je armen en benen over elkaar slaan heeft een omgekeerd effect. Deze gesloten lichaamstaal komt defensief over. Je wekt dan de indruk dat je geen zin hebt om met je date te praten. 

Als je met een drankje in je hand staat te praten kun je het best je glas of flesje naast je houden. Als je het glas voor je houdt neem je ongemerkt een afwerende houding aan. Het is maar een detail, en je date zal het waarschijnlijk niet eens bewust opmerken, maar onbewust zal het signaal zo wel door haar hersenen geïnterpreteerd worden.

Ruimte nemen met je lichaam geeft dus een goede lichaamstaal af. Door met gebaren te praten maakt je je ook groter. Maar zwaai niet wild met je armen, dat geeft een rare indruk. Maak langzame brede gebaren.

Ontspan je spieren en schouders

Let bij de lichaamshouding vooral op je schouders. Ontspan deze. Ook deze lichaamstaal geeft je een zelfverzekerde en ontspannen uitstraling. 

En als je je spieren ontspant kom je niet alleen relaxter over, maar ben je ook meer relaxed. En dat is ook heel belangrijk! Denk ook aan het ontspannen van je gezichtsspieren en lippen. Dit geeft je een ontspannen blik.

Dit is belangrijk bij lichaamstaal, want natuurlijk kijkt je date liever naar een relaxte persoon dan naar iemand die stijf staat van de spanning.

Ga rechtop zitten

Kaarsrecht zitten hoeft niet, maar onderuitgezakt zitten is not-done bij een date. Je denkt met deze lichaamshouding misschien relaxed over te komen, maar deze lichaamshouding staat erg ongeïnteresseerd. En vrouwen houden absoluut niet van ongeïnteresseerde mannen!

Als je ontspannen wilt overkomen kun je wel ergens tegen aanleunen of ergens op gaan zitten.

Leun naar achteren

Wat wel mag is naar achter leunen, vooral als je luistert. Deze lichaamshouding komt namelijk wel geïnteresseerd over, en werkt beter dan geïnteresseerd naar voren leunen.

Leun je als man erg naar een vrouw toe tijdens een eerste kennismaking, dan vindt de vrouw dat vaak niet prettig. Jij doet dat misschien om geïnteresseerd over te komen, maar vrouwen vinden deze lichaamshouding vaak opdringerig en een beetje te imponerend voor bij een first date.

Een beetje achterover geleund in een stoel zitten werkt vaak veel beter. Het maakt een relaxte indruk. Maar kijk uit, achterover hangen in je stoel komt juist weer ongeïnteresseerd over. Zoals bij zo veel lichaamstaal geldt ook hier: Zoek de middenweg in je lichaamshouding.

Niet aan je gezicht komen, speel niet met je handen

In je gezicht krabbelen of frunniken komt onzeker over. En zoals we al zeiden houden vrouwen juist van zelfverzekerde mannen. Hetzelfde geldt voor frunniken met de handen of spelen met de vingers. 

Relax ook je handen, als je niet weet waar ze te houden, steek dan een duim in een broekzak. Deze nonchalante lichaamshouding kan helemaal geen kwaad.

Zo kun je zien of je date je ziet zitten

In het eerste deel van onze "cursus lichaamstaal" keken we naar jouw lichaamstaal tijdens de date. Maar laten we het nu eens van de andere kant bekijken. Hoe lees je de lichaamstaal van je date?

Je zit tijdens een blind date gezellig aan een tafeltje met je date te babbelen, maar uit zijn of haar woorden kun je niet opnamen of je date je leuk vindt. Hoe kom je dat te weten? 

Vragen hoeft niet, de lichaamstaal zegt alles! Tijd voor een lesje lezen van lichaamstaal.

Lees gewoon de signalen van het lichaam uit, en je weet of je date je leuk vindt. Hieronder vind je 10 lichaamstekens die verraden dat je date jou leuk vindt. Hieronder staan ze.

 1. Als iemand heel geïnteresseerd naar je luistert imiteert hij of zij vaak jouw lichaamstaal. Dezelfde houding wordt bijvoorbeeld aangenomen. Kopieert je date je zithouding en handgebaren? Dan zit je gebeiteld. Je kan dit makkelijk uitproberen door schijnbaar terloops van houding te wisselen. Volgt je date je daarin?
   
 2. Ook als de knieën en voeten jouw kant op gericht worden is dat een goed teken. Deze lichaamshouding is namelijk een onbewust teken dat deze vrouw of man bij jou wil zijn.
   
 3. Een open houding (met geopende benen) duidt ook op interesse. Bij verlegen mensen kan het zijn dat de benen gekruist zijn, maar dat het lichaam wel naar jou is toegedraaid. Dit is dan hetzelfde signaal.
   
 4. Als een man in zijn houding zijn kruis naar je richt heeft hij interesse. Je snapt vast wel waar deze interesse vandaan komt!
   
 5. Lacht iemand niet om je grapjes? Dan is dit of A) iemand met een compleet ander gevoel voor humor, dus wegwezen. Maar B) is bij een date meer toepasselijk. Je date lacht niet omdat hij / zij je niet zit zitten. Ook wegwezen!
   
 6. En als er gelachen wordt. Let er dan op of de lach aan beide kanten van het gezicht gelijk is. Een scheve lach is namelijk geen echte lach, maar een pose. Ook heeft iemand bij een echte lach lachrimpels rond de ogen (botox gebruikers uitgesloten).
   
 7. Als iemand je met een lichte glimlach en met oogcontact aankijkt duidt dat op interesse van zijn of haar kant. 
   
 8. Bij iets waar we graag naar kijken vergroten de pupillen in het oog. Zo kun je het namelijk beter zien. En als je date graag naar je kijkt is dat een positief teken.
   
 9. Doet een man Superman na (staand met benen wijd, armen over elkaar) dan is hij een haantje die aandacht wil. Doet hij dat in de richting van een vrouw, dan wenst hij met deze lichaamshouding haar aandacht. Dit is positief mits je van een beetje dominante mannen houdt.
   
 10. Iemand die naast je loopt en niet voor of achter je past zich aan jou aan, en dat is ook altijd een gunstig teken. Deze truc werkt niet bij streng gelovige moslims of moslima's.

Zie ook:

Hier geef ik tips voor het lezen van de lichaamstaal van je date en voor het zelf inzetten van de juiste lichaamstaal om indruk op je date te maken. 

Een reactie posten

4 Reacties

 1. Waar ik echt niet tegen kan is dat iemand je tijdens een gesprek bij de date niet in de ogen kijkt. Dat iemand met je praat en dan langs je heen kijkt. De beste man is dan vast verlegen maar ik wordt daar heel chagrijnig van en wil dan meteen weg. Dat laatste doe ik dan ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een man moet tijdens een date niet al te geforceerd doen. Heren, denk niet teveel na! Ook niet over je lichaamstaal.Doe zoals je bent. Als je een relatie met een vrouw wil, dan zal ze je moeten nemen zoals je bent. Als je je bij een date anders voordoet dan je bent, door bijvoorbeeld je lichaamstaal aan te passen of door dingen te zeggen die je niet meent zal je verderop in het dating traject om de problemen komen. Of nog erger pas als er een relatie is. Je daten en jij blijken dan toch niet zo goed bij elkaar te passen, met veel verdriet en teleurstelling tot gevolg. Let dus niet op lichaamstaal, zeg gewoon wat je bedoelt en ben wie je ben. Als de vrouw dan verliefd op je wordt, dat wordt ze verliefd op jou en niet op degene die je voor haar wil zijn (voor dat moment, niet op de lange termijn). Wees tijdens ene date jezelf, accepteer het als dat niet voldoende is en geniet er van als er wel een match is. Dan heb je je partner gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mannen vinden een verlegen oogopslag bij vrouwen vaak aantrekkelijk, maar bij mannen vind ik dat een afknapper. Misschien vallen andere vrouwen daar wel op maar ik vind een verlegen man onaantrekkelijk. Mij verover je met een zelfverzekerde houding. Wat ik dan wel weer sexy vindt is zo'n zelfverzekerde man in verlegenheid te brengen. Dat geeft me dan wel weer een kik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook altijd fijn als iemand niet stokstijf zit maar een beetje gebaren maakt onder het praten. Natuurlijk moet je dat niet overdrijven, maar van iemand die stijfjes op zijn stoel zit te praten wordt ik erg ongemakkelijk. Wat beweging komt dynamischer en meer ontspannen over.

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.