Micro cheating. Wanneer is het echt vreemdgaan?

De grens wat voor iemand vreemdgaan is ligt bij iedereen anders. De ene zal een datingsite inschrijving al overspel vinden, bij een ander zal daar heel wat meer voor nodig zijn. Hier geef ik informatie over micro cheating.


Is flirten via een chat of een social media vreemdgaan? Is een stiekem kopje koffie doen al overspel? Of moet er dan minimaal gezoend worden? Of misschien nog wel verder gegaan worden? 


Wat is micro cheating?

Met micro cheating wordt het grijze gebied tussen vreemdgaan en niet vreemdgaan aangegeven. De één zal iets als vreemdgaan beschouwen terwijl een ander zal afvragen waar diegene zich druk om maakt. Een goede vertaling van micro cheating vind ik "een klein beetje vreemdgaan".

Wat microcheating precies is kan ik het best verduidelijken met wat voorbeelden van micro cheating en een onderzoek naar de grenzen van wat men overspel noemt.
Jezelf inschrijven voor een datingsite

Als je jezelf zonder dat je partner dat weet inschrijft voor een datingsite voor erotische afspraakjes, pleeg je dan overspel? Ook al doe je dit alleen uit nieuwsgierigheid om te zien wat voor mensen daar allemaal staan ingeschreven?

En wat als je flirtige berichtjes gaat sturen, of misschien ga je wel ondeugend chatten of zelfs pikante foto's van jezelf sturen. 

Met deze voorbeelden kom ik steeds verder in een  fase waarin mensen dit onder de noemer vreemdgaan gaan scharen. De grens voor wat overspel is, is een heel persoonlijke grens.

Vreemdgaan op sociale media

Sociale media zijn ook een speeltuin voor micro cheating. Dat begint al met "per ongeluk" je status op single zetten terwijl je een relatie hebt.
 
Opmerkelijk: Meer dan de helft van de mensen gelooft niet zo in dit foutje als de partner dit doet, en ziet deze virtuele vrijgezelle status als een vorm van vreemdgaan.
 
Ook het keer op keer bekijken van de Facebook pagina van die leuke vrouw of man wordt door 4 op de 10 mensen als een vorm van vreemdgaan gezien.Offline een beetje vreemdgaan

Maar ook buiten internet kun je aan micro cheating doen. Zo ga je volgens driekwart van de mensen over de schreef als je Chantal in het adresboek van de telefoon onder de naam Kees opslaat. En laten ik eerlijk zijn, verdacht is dat wel!

En wat opmerkelijk is, met iemand buiten je relatie geheimen delen, en zo een diepe emotionele band onderhouden wordt door wel bijna zeven op de tien mensen als overspelig gedrag gezien. Dat wordt erger gevonden dan dat de partner in het geheim flirtige mailtjes naar een onbekende sturen of stiekem een profiel op een datingsite aanmaken.

Micro cheating voorbeelden

De datingsites Victoria Milan (dating voor mensen in een relatie) en NextLove (dating voor gescheiden mensen) deden een uitgebreid onderzoek naar micro-cheating waaraan bijna 7.000 vrouwen en mannen deelnamen. Doel van hun onderzoek: wanneer wordt microcheating vreemdgaan?

Hieronder vind je meer informatie over dit onderzoek naar de grenzen van wat men overspel noemt. Met de grootste zonde bovenaan.
 1. Naaktfoto's naar iemand buiten de relatie opsturen. (88% vindt dit overspel)

 2. Seksueel getinte berichten of flirts sturen naar iemand anders dan je partner. (83%)

 3. Iemand onder een valse naam op je telefoon opslaan, bijvoorbeeld Monique heet Bert of Tandarts. (75%)

 4. Met iemand buiten je relatie geheimen delen. Diep emotioneel contact. (68%)

 5. Zonder dat je partner het weet met iemand chatten of mailen, (62%)

 6. Als gebonden man of vrouw een profiel op een datingsite aanmaken. (58%)

 7. Op je social media profiel zeggen dat je single bent terwijl dat niet het geval is. (54%)
   
 8. Telkens het profiel op social media bekijken van iemand die je aantrekkelijk vindt. (41%)
   
 9. Like uitdelen op sociale media aan oude berichten en foto's van je ex of iemand die je leuk vindt. (37%)
   
 10. Contact houden met een ex terwijl je huidige partner daar niets van weet. (24%).Online vreemdgaan

Maar of je nu voluit vreemdgaat of maar een klein beetje, internet heeft overspel wel heel erg makkelijk gemaakt. Met datingsites, datingapps, forums en chatboxen ligt ontrouw altijd op de loer. 

Je hebt datingsites als Second Love, Secret Flirt Dating en Victoria Milan die helemaal gericht zijn op het makkelijk maken van vreemdgaan, maar ook andere erotische datingsites worden veel gebruikt voor het leggen van buitenechtelijke contacten, al is het maar een digitale flirt.

Onderzoek: Redenen van micro cheating en vreemdgaan

Ik deed een klein onderzoek onder getrouwde of samenwonende mensen die (zonder medeweten van hun partner) actief zijn op een op seks gerichte datingsite. Waarom zitten ze op deze site en zouden ze ook voor seks afspreken als de mogelijkheid zich voordeed. Hier de meest genoemde redenen de ze mij gaven.


Wel op de datingsite, maar geen afspraken maken
De eerste reeks antwoorden betreft de mannen en vrouwen die alleen op de datingsite chatten en berichten sturen (micro cheating).

 1. Het is spannend om te flirten en erotisch te chatten.
 2. Aandacht van mannen of vrouwen.
 3. Gezellig en / of grappig.
 4. Samen masturberen.
 5. Leuk om te doen, tegen de verveling.

Staan open voor een date
De mannen en vrouwen die meer willen dan alleen micro cheaten, maar echt willen daten hebben andere redenen voor hun aanwezigheid op de dating site.

 1. Ze hebben het gevoel dat ze seksueel thuis te kort komen.
 2. Missen thuis de aandacht die ze online (en eventueel bij een date) wel krijgen.
 3. Ze daten puur uit geilheid.
 4. Ze willen het wel eens proberen met een andere man of vrouw
 5. Via een date willen een seksuele wens realiseren (bijv. anaal of biseksueel).

Zie ook:

Heb jij een vraag, een mening of een ervaring met micro cheating of vreemdgaan (en het schemergebied daar tussen). Hieronder kun je je reactie plaatsen.

Een reactie posten

4 Reacties

 1. Mijn partner mag best over seks met een ander fantaseren. Daar wordt ze alleen maar geil van, win win ;-)
  Maar alleen maar denken!

  Als ze zich zonder mijn medeweten voor een datingsite zou inschrijven of sekschats zou voeren zou ik dat geen overspel of vreemdgaan willen noemen, maar ik zou het haar wel kwalijk nemen.

  Zodra het lichamelijk wordt, te beginnen met kussen, dan ga ik het vreemdgaan noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ex werd al gek als ik alleen maar op straat naar andere meiden en vrouwen keek. Maar mede daarom is dat nu mijn ex. Met mijn huidige vriendin heb ik het een stuk beter getroffen. Van haar mag ik seks met een andere vrouw, zolang ze er maar bij is. Sterker nog, ze doet zelfs mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is dan geen micro cheating meer. Sterker, dat is helemaal geen cheating. Maar wel een ander poesje. Geluksvogel! ;-)

   Verwijderen
 3. Ik vind het erg leuk om met andere mannen op de ondeugend daten site te geilen via de chat. Dat is wel mico cheating want mijn vriend weet dat niet. Ik vertel het maar niet hoewel hij er wel erg van profiteert zonder dat hij dat weet. Ik kan van die chat gesprekjes namelijk behoorlijk geil worden. Ik heb een laag ontbrandingspunt hahaha. Dan lok ik mijn vriend het bed in en ben ik overal voor in.

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.