Een goede openingszin voor een datingsite profiel

Wil je succes op een datingsite? Dan is een knaller van een eerste zin in je profiel van groot belang. Vaak is deze openingszin het enige dat in eerste instantie gelezen wordt. Deze openingszin moet dus heel goed zijn!

openingszin dating site


Daarom geef ik hier onder tips over de openingszin en over de kenmerken van een goede openingszin van een dating profiel.

De lijst met profielen wordt snel gescand door degene die op zoek is naar een date. Dat is de reden dat een goede foto bij het profiel zo belangrijk is. Maar het is niet alleen de foto die aandacht trekt, maar ook het begin van de profieltekst.

De eerste zin staat bij de zoekresultaten

Deze eerste zin (de openingszin), is bij veel datingsites ook de zin die te lezen is in een lijst met zoekresultaten. Dit maakt de openingszin van een dating profiel nog belangrijker!

Een goede profieltekst is belangrijk om contacten te leggen op een datingsite. Maar aan een goede tekst voor een profiel worden heel andere eisen gesteld als aan andere teksten. Zo is de eerste regel essentieel. De meeste vrouwen en mannen nemen namelijk niet de moeite om meer te lezen.

Razendsnel scrollen ze vaak door alle profielen op een dating site. Meestal lezen ze daarbij alleen de eerste regel. Die openingszin moet ze dus pakken, anders ben je ze kwijt!

Kom meteen ter zake

Verspil de eerste regel van je profieltekst dus niet aan een nietszeggend tekstje. Ik adviseer je sterk te beginnen. Een brief of mail begin je misschien met een aanloopzin, maar een profieltekst moet meteen beginnen met een regel die pakt. Dus geen "hallo, leuk dat je mijn profiel bezoekt" want na die regel is meer dan de helft al afgehaakt.

Een knallende openingszin

Open met een knallende openingszin. Denk daar gerust uren over na, en verander de openingszin als je te weinig reacties krijgt. Een tegenvallende response kan vele oorzaken hebben, maar daarvan is de openingszin van het profiel een heel belangrijke.

"Leuk dat je mijn profiel bezoekt" is de meest gebruikte openingszin. Het is een vriendelijke zin, maar hoe groot denk je dat de kans is dat nu de de interesse gewekt is? Antwoord: nul procent.

Open met een oneliner die de interesse van jouw ideale date-partner meteen opwekt, of die bij hem of haar een glimlach losmaakt. Ook in dat laatste geval heb je de volledige aandacht. En zeker weten dat hij of zijn dan verder gaat met lezen.

Voorbeelden openingszinnen dating site

Een goede openingszin voor jouw profiel op een dating site hangt sterk af van wie je bent en wat je zoekt. De openingszin moet namelijk wel bij je passen. Maar dit zijn wat ideeën voor een openingszin die ik voor je bedacht heb:  

 • Wedden dat ik je versla met mini golf?
 • Wil je met mij herinneringen maken?
 • Ben jij degene die met mij een gezellig drankje gaat doen?
 • Laten we kookwedstrijd houden. Wie maakt de lekkerste zelfgemaakte pizza?
 • Geloof jij ook in de kracht van een goede connectie?
 • Ik daag je uit voor een wedstrijdje bowlen (en wil best verliezen).
 • Als je een emoji zou zijn, welke emoji ben je dan?
 • Beschrijf je favoriete boek in één regel. Als het goed klinkt lees ik het.
 • Als ze een film over je leven zouden maken, zou het dan een romantische komedie, actie of sciencefiction zijn?

Zoals je ziet zijn veel van deze openingszinnen voor een datingsite vragen. Dat is een goede tactiek, want deze openingszinnen zijn niet alleen opvallend, maar ze zetten ook meteen aan tot een reactie in de vorm van een berichtje die ze je sturen. Het verlaagt de drempel voor de ander om contact met je te zoeken.

Ook bevatten veel van deze openingszinnen voor een dating site een uitdaging. Ook dit zet tot reageren aan. En dat is het hoofddoel van een goed datingsite profiel.

Humor bij een openingszin dating site

Humor bij een openingszin kan heel goed werken maar luistert heel nauw en is heel persoonlijk. Wat de één een grappige uitdagende openingszin vindt kan de ander hele erg flauw vinden zodat het juist een afknapper is. Iedereen kent wel voorbeelden van (heel) foute openingszinnen. Als deze grappig bedoelde openingszinnen iemand niet aanspreken kom je als snel over als een glijer of een mislukte Don Juan.

Hier wat voorbeelden van grappige openingszinnen, te gebruiken op eigen risico.

 • Geloof je in liefde op het eerste profiel, of moet ik mijn tekst aanpassen?
 • Ik ben geen barista, maar ik kan wel je dag speciaal maken.
 • Ik wil geen strafblad, maar zou toch graag je hart stelen.
 • Als we samen oud worden, mag jij de afstandsbediening hebben op zondag. Deal?


En een pakkende eerste alinea

Maar met één regel ben je er natuurlijk nog niet. Ook al klikt men na een geslaagde openingszin op je profiel, daarmee zit het visje nog niet in het netje.

Laat de oneliner meteen volgen door een alinea die ook de aandacht pakt en uitnodigt tot verder lezen. Geef meteen wat belangrijke informatie over jezelf en doe dat in een losse schrijfstijl. Vooral geen opsommingen (saai!!!). 

Zorg ook dat die eerste alinea van je profiel alleen positieve informatie bevat. Schrijf wat je leuk vindt en schrijf wat je wil. Maar schrijf niet wat je niet wilt, dat kan verderop in het profiel wel.

Heeft de lezer de tweede alinea bereikt, dan is hij of zij al aan het overwegen of het de moeite is een reactie te sturen. Nu kun je echt informatie gaan geven om te bepalen of er een klik is. Je hebt in ieder geval al de aandacht van de vrouw of man die je profiel leest, en dat is weinigen gegeven.

Maak nieuwsgierig

Terug naar die openingsregel van je profieltekst. Begin met een regel die of de nieuwsgierigheid prikkelt, die tot iets uitdaagt of met een regel die een glimlach op het gezicht van de lezer tovert. Kortom, begin met een regel die uitnodigt om verder te lezen.

En zorg er dan ook voor dat de rest van de profieltekst ook de moeite van het lezen waard is. Blijf die nieuwsgierigheid prikkelen, blijf gebruik maken van de mogelijkheden van humor. En daag de lezer uit jou een reactie te sturen naar aanleiding van je profiel.

Op het moment dat hij of zij je een berichtje stuurt is er contact gelegd, en komen tot een eerste contact, dat is het moeilijkste aan online dating!


Waar moet een goede profieltekst verder aan voldoen?

 • Zorg dat deze leuk is om te lezen. Maak er een goed lopend verhaal van en gebruik humor.
 • Prikkel de nieuwsgierigheid van de lezer.
 • Zorg ervoor dat de lezer geprikkeld wordt een reactie te sturen.
 • Je tekst moet persoonlijk zijn, vertel iets over jezelf. Niet alleen over je baan en je hobby's, maar ook over je wensen en/of gevoelens.
 • Maak van je tekst iets unieks. Geen tekst die de lezer het laatste half uur al vijf keer voorbij zag komen.

Onderwerp:
De eerste regel (de openingszin) van een profieltekst op een datingsite is erg belangrijk. Dit is vaak de enige regel die (in eerste instantie) wordt gelezen. Daarom heb ik hier tips voor de beste openingszin op een datingsite of in een dating app.

Een reactie posten

3 Reacties

 1. Dank je wel voor de tip. Maar ik vind de openingszin toch echt ondergeschikt aan de foto. Ik scroll altijd langs de foto's en pas als de foto me bevalt lees ik wat er bij staat. Bij een mooie foto is die tekst minder belangrijk, tenzij er iets staat dat me helemaal niet bevalt. Op Ondeugend Daten zie ik ook alleen maar de foto en de naam in de lijst en niet de openingszin. De openingszin is dus niet altijd zichtbaar bij de zoekresultaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anja Appeldoorn20 maart 2024 om 17:59

  Doe geen geforceerde openingszin maar zorg er voor dat die eerste zin bij de rest van de tekst past. Ik ben zelf erg van de ongedwongen teksten. Ik knap op een profiel af als deze duidelijk geforceerd is opgesteld. Schrijf een leuke positieve tekst die een beetje origineel is en je bent al erg op weg naar een date. Ruim 9 van de 10 doen dat namelijk niet.

  Maar ik ben het met de schrijver eens dat die eerste zin je wel moet pakken. Dus let daar wel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De slechtste openingszin op een datingsite ooit is "volgt later". En moet je eens opletten hoe vaak je deze tekst in een lijst met profielen ziet staan. En dan zijn er nog mannen die klagen dat ze geen reacties krijgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.