Polyamorie en dating met anderen

Wat is polyamorie? En wat voor rol kan dating spelen bij polyamorie?


Polyamorie en dating

De term polyamorie kom je steeds vaker op dating sites en bij dating apps tegen? Maar wat is polyamorie eigenlijk? En op welke datingsites kun je terecht voor polyamorie dating.Wat is polyamorie?

Maar eerst kijken we wat de term polyamorie precies inhoudt.

De term polyamorie is een samenstelling van poly (meerdere) en amor (liefde). Het staat voor een levenswijze waarbij er sprake is van een liefdesrelatie, inclusief seksualiteit, met meerdere mensen. 

Hierbij is er uitsluitend sprake van polyamorie als alle betrokkenen hiervan op de hoogte zijn en de situatie hun toestemming heeft.

Bij stiekem overspel is dus geen sprake van polyamorie, maar als iemand met medeweten en toestemming van de partner er een tweede liefde op na houdt kun je dit wel polyamorie noemen.

Polyamorie kan in alle openheid plaatsvinden als bijvoorbeeld drie personen gezamenlijk een huishouden voeren en het bed delen. Maar het kan ook zijn dat een echtpaar er een gezamenlijke vriend of vriendin op na houdt waarmee ze zowel een liefdesrelatie als een seksuele relatie hebben.

Om van een polyamorie relatie te spreken moet er wel sprake van liefde zijn. Dit is een verschil met swingentrio dating of een seksrelatie waarbij een stel of persoon buiten de vaste relatie een contact heeft waarbij het vooral om seks draait. Bij polyamorie is er sprake van een liefdesrelatie tussen drie personen.

Als een koppel een éénmalige sexdate heeft met een single vrouw of man is er dan ook geen sprake van polyarmorie. Er is immers geen sprake van een liefdesrelatie met de derde persoon. 

Dit kan veranderen als meerdere dates volgen en er sprake is van vriendschap en vervolgens liefde. 

Kort samengevat:  Van polyamorie is sprake als er een relatie is tussen drie of meer personen waarbij er niet alleen sprake is van een seksuele relatie, maar ook van een liefdesrelatie. 

Een andere voorwaarde om van polyamorie te spreken is dat alle betrokkenen hier van afweten en dat ze daarmee akkoord zijn. Bij polyamorie is dus geen sprake van overspel.Polyamorie en dating sites

Omdat er bij polyamorie sprake is van een liefdesrelatie is zo'n soort relatie lastiger te vinden via een datingsite of dating app dan een zuiver seksuele relatie waarbij er alleen van seksuele aantrekkingskracht sprake hoeft te zijn. 

Maar aan de andere kant is het ook niet anders dan het vinden van een ander soort levenspartner via een dating site. Wel is de spoeling natuurlijk veel dunner. Niet heel veel mensen staan open voor een polyamorie relatie.

Stel zoekt polyamorie relatie
Wel complex wordt het om als stel een polyamorische relatie te vinden via een dating site. Het vinden van een sekspartner voor een stel is online geen enkel probleem. Er zijn genoeg stellen en mannen (en in mindere mate vrouwen) die seksueel contact met stellen zoeken. Voor een polyamorie relatie tussen een stel en een derde persoon moeten alle drie de personen echter in grote mate een klik met elkaar hebben.

Een polyamorie relatie zoek je dan ook niet op een seksdating site maar ook een relatie datingsite.Polyamorie relatie voorbeelden

Terug naar wat polyamotie is. Hier enkele voorbeelden van polyamorie relaties.

Het kan zijn dat de drie personen in het dagelijks leven één huishouden voeren. De media mag graag berichten over dames die met twee heren samenwonen, en daarmee zowel een liefdesrelatie als een seksuele relatie onderhouden. 

De mannen in kwestie kunnen dan bi seksueel zijn en er ook samen een liefdes relatie op nahouden, maar dat is niet perse nodig om over polyamorie te spreken. Men spreekt dan ook wel over driehoeksrelatie.

Ook hoeven bij polyamorie de drie personen niet perse samen te wonen (zolang er maar sprake is van een liefdesrelatie met meerdere personen).

Natuurlijk hoeft de samenstelling van de polyamorie relatie niet perse 1 vrouw met 2 mannen te zijn, maar kan dat ook 1 man met 2 vrouwen zijn, een polyamorie relatie tussen 3 mannen of 3 vrouwen. En een polyamorie relatie kan zelfs uit meer dan 3 personen bestaan in alle mogelijke samenstellingen.

We is het een vereiste dat er sprake is van een liefdesrelatie met meerdere personen om van polyamorie te spreken. Want anders is er sprake van "slechts" een trio.


Zie ook: 
Bij polyamorie is er sprake van een liefdesrelatie tussen meer dan twee personen met goedkeuring van alle personen. Bij polyamorie is dan ook geen sprake van overspel. Hier kijken we naar de verschillende vormen van polyamorie relaties en polyamorie in verband met dating.

Een reactie posten

0 Reacties