Sexting en sextortion

Het is aanlokkelijk om veel pikante foto's en beelden van jezelf te delen via datingsites en dating apps (texting), maar hou altijd rekening met het gevaar misbruik via deze beelden (sextortion).

Het plaatsen van seksfoto's, seksfilmpjes en andere seksbeelden van jezelf is niet zonder risico. Sextortion is een gevaar bij sexting. Dat geldt ook voor erotische foto's en filmpjes op datingsites. Hier informatie over sexting, sextortion en tips voor het veilig plaatsen van persoonlijke pikante foto's en video's.


Wat is sexting?

Sexting is een term voor het versturen van naaktvideo's of seksueel getinte video's via een e-mail of een app. Ook het publiceren van dit soort pikante foto's en weinig aan de verbeelding overlatende video's op datingsites zou je onder sexting kunnen rekenen.

Het uitwisselen van seksueel getinte foto's en video's is vooral onder jongeren populair. Al in 2017 had één op de vijftien jongeren wel eens zo'n foto of video van zichzelf verstuurd. Ondanks de voorlichting over de gevaren van sexting is dit aantal waarschijnlijk alleen maar gestegen. Vooral jongeren van 16 a 17 jaar sturen deze filmpjes en foto's rond. Vaak zelfs aan onbekenden, en daarin schuilt een groot gevaar.

Erotische foto's en erotische video's worden vaak gestuurd naar mannen en vrouwen waar men verliefd op is, maar ook op sites gericht op sexdating zijn massaal erotische foto's en video's te vinden waarbij de vrouwen en mannen op foto en video vaak duidelijk herkenbaar in beeld zijn.

Als de foto's en filmpjes bij een verkeerd persoon terecht komen, ben je kwetsbaar voor chantage en zwart maken. Dat verkeerde persoon kan een onbekende zijn met kwade bedoelingen, maar ook een ex vriend of ex vriendin die op wraak uit is. Iemand die je nu vertrouwd kan je later in de problemen brengen.

In 2018 meldde zich in Nederland dagelijks drie personen van sexting bij de politie. En dan te bedenken dat de meesten zich uit schaamte niet eens melden!Wat is sextortion?

De term sexting staat dus voor het zelf opsturen van foto's en video's. Het woord sexting wordt echter vaak (foutief) gebruikt voor het misbruik van deze beelden via chantage. Maar dat is dus onjuist, het misbruiken van foto's en video die via sexting verkregen wordt heet sextortion 

Bij sextortion dreigt een persoon die in het bezit is van via sextorion verkregen seksueel expliciet materiaal deze beelden openbaar te maken en te verspreiden, bijvoorbeeld via sociale media of via e-mail aan bekenden. Het is vorm van oplichting waarbij de dader in ruil voor het niet verspreiden van de sexting beelden geld wil zien of wil dat het slachtoffer seksuele handelingen uitvoert. 

Ook kan de oplichter meer sexting beelden eisen. Door daaraan toe te geven wordt het slachtoffer alleen maar steeds meer chantabel. Het is dan ook sterk aan te raden meteen aangifte bij de politie te doen als er sprake is van sextortion en dat niet proberen te voorkomen of uit te stellen door aan de eisen van de dader te voldoen.Sexting op dating sites en apps

Terug naar het sexting, het verspreiden van pikante foto's of video van jezelf. Ook het publiceren van erotische foto's van jezelf op een dating site kun je onder sexting rekenen. En op datingsites zijn het niet alleen de jongeren die heel actief aan sexting doen. 

Als je een erotische dating site bezoekt den de daar aanwezige profielen bekijkt komen de vleeswaren je van alle kanten tegemoet. En vaak doen de vrouwen, mannen en stellen die deze foto's plaatsen maar weinig moeite om hun privacy te beschermen. Vaak staan vrouwen, mannen en koppels herkenbaar op de pikante foto. Ook op de foto's waarop ze seksueel actief zijn.
Oppassen met pikante foto's en filmpjes

Als je deze naaktfoto's, erotische actiefoto's of andere erotische foto's plaatst of naar iemand toestuurt is het erg belangrijk te beseffen dat iedereen die de foto's ziet ze ook kan doorsturen. Ook naar kinderen, werkgever, klanten en familie. 

Publiceer of stuur dus nooit herkenbare foto's die sextortion tot gevolg kunnen hebben, tenzij het je echt niet uitmaakt dat iedereen deze onder ogen kan krijgen.

En vind je het toch spannend om jezelf erotisch op een datingsite te tonen. zorg er dan voor dat je dusdanig onherkenbaar op de foto staat dat je zelfs niet herkend wordt als mensen zouden weten om wie het eventueel zou gaan. Met andere woorden, je moeder zou je niet mogen herkennen.

Hou er daarmee rekening mee dat je ook aan kleine details herkend kan worden. Bijvoorbeeld een moedervlek, tattoo of litteken, maar ook de inrichting van de slaapkamer of een foto ergens op de achtergrond.

Ook videogesprekken kunnen vastgelegd worden door iemand die de beelden bekijkt. Wat voor de erotische foto's geldt, dat geldt dus ook voor webcamseks en andere handelingen voor de camera.
Sexting, niet alleen van de laatste tijd

Het woord sexting is een samenvoeging van de woorden sex en texting. Texting is een oude term voor het verzenden van een tekst berichtje via SMS. Dit geeft aan hoe oud sexting is. Het grote verschil is dat dat die allereerste sexting berichtjes alleen uit seksueel getinte tekstjes bestonden waarmee iemand die aan sexting deed de ander het hoofd op hol bracht.

Deze klassieke vorm van sexting via tekstjes bestaat nog steeds, maar dan niet via SMS maar via het uitwisselen van prikkelende teksten via Whatsapp, chatboxen en berichtenverkeer via een datingsite of datingapp. 

In tegenstelling tot het versturen van naaktfoto's en ondeugende filmpjes is het iemand opwinden via tekstjes een veilige vorm van sexting. Natuurlijk kan een kwaadwillend iemand de teksten openbaar maken, maar in tegenstelling tot bij foto's en filmpjes kun je makkelijk ontkennen dat je de berichten verstuurd hebt.

Daarbij is het wel aan te raden dat je sexting berichten anoniem verstuurd. Dus niet via Whatsapp of via de socials maar bijvoorbeeld via een dating site. Want sexting via Twitter (X) heeft al menig BN'er in verlegenheid gebracht.


Zie ook: 
Samenvatting:
Het mailen van erotische foto's, seksueel bezig zijn voor de webcam of persoonlijke seksvideo's delen is niet zonder risico. Het gevaar van sextortion (misbruik van de beelden) ligt op de loer. Dat geldt ook voor foto's en filmpjes die ze op een datingsite plaatst. Iedereen die ze ziet kan ze ook verspreiden. Wil je aan sexting doen maar sextortion voortkomen? Plaats de foto's en video dan onherkenbaar. Let daarbij ook op kleine dingen. Tips voor veilige sexting vind je hier boven.

Een reactie posten

0 Reacties