Speeddate. Hoe gaat het? En werkt het?

Wat is speed dating? Hoe gaat een speeddate in zijn werk? En is dit snelle daten eigenlijk wel geschikt voor het vinden van een partner?

speeddating

We leven in een snelle tijd. Alles moet snel, en dat is met daten niet anders. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het snelle swipen bij dating apps. Ook speeddating is een snelle manier dan daten. Letterlijk! Wat is speeddating en hoe gaat een speeddate in zijn werk? Hier lees je het.

Speeddating sessies worden vaak in zaaltjes of horeca-gelegenheden georganiseerd. De precieze uitvoering kan verschillen maar het basis-principe is hetzelfde . Hieronder beschrijven we het basis principe van speeddating.

Hoewel de speeddate nog steeds bestaat is de populariteit van speeddating de laatste jaren sterk afgenomen door de komst van veel goede datingsites die veel effectiever zijn bij het vinden van een partner.

Zo gaat speed dating

Speeddating wordt ook wel fastdating of sneldaten genoemd. Allemaal benamingen die de lading dekken want je krijgt slechts enkele minuten de tijd om iemand te leren kennen.


Bij speeddating hebben de vrouwen elk een eigen tafeltje, en de mannen rouleren langs deze tafels. Beide hebben telkens een paar minuten de tijd om een gesprek te voeren. Daarna klinkt er een signaal en gaan de heren door naar het volgende tafeltje. Zo leren de mannen en vrouwen in een korte tijd meer dan tien mensen kennen (afhankelijk van het aantal deelnemers).

Zowel de man als de vrouw krijgt aan het begin van de avond een matchkaart. Dit is een lijstje met hun gesprekspartners waarop ze via een JA of NEE aangeven of meer contact met die persoon zouden willen.

Vult zowel de vrouw als de man een JA in, dan is er sprake van een match. In dat geval krijgen de deelnemers elkaars contactgegevens, zoals een telefoonnummer en/of een mailadres. Het is aan de potentiële partners om het contact zelf uit te bouwen, en bijvoorbeeld ergens af te spreken om langer dan een paar minuten met elkaar te praten.

Tips speeddating

Je hebt bij een speeddate maar een paar minuten de tijd om een beeld van iemand te krijgen. Verzin daarom wat vragen die je daarbij helpen. Verspil niet te veel tijd aan algemene informatie over waar de ander woont of waar hij of zij werkt maar vraag bijvoorbeeld naar de favoriete tijdsbesteding, het favoriete vakantieland, de dromen voor de toekomst en naar hetgeen de ander blij en gelukkig maakt. Bij dit soort vragen gaat het gesprek al snel de diepte in en loop je niet snel vast op een dood spoor.

Ieder zijn meug, maar bij speeddating komen in ons hoofd woorden op als stress, opjagen en efficiënt. Niet bepaald de woorden die we aan een leuke ontspannen date koppelen. Waarom zou je uberhaubt gaan speeddaten?

Voordelen speeddating

  • In korte tijd kom je in gesprek met meer relatie geïnteresseerde singles dan anders in een jaar.
     
  • Ook niet onbelangrijk, je weet in dit geval dat je beide voor een relatie open staat.
     
  • Speeddating geeft jezelf veel inzicht in hetgeen je in iemand zoekt en wat je zelf leuk vindt. Dat soort inzichten komt als vanzelf als je met meerdere mogelijke partners praat.
     
  • Heb je moeite met flirten en iemand aanspreken? Dan is een speeddate iets voor jou. Het leggen van dat eerste contact is immers al voor je geregeld. Ideaal als dating voor verlegen mensen.
     
  • Bang voor een afwijzing? Bij een speeddating event hoor je alleen achteraf via een briefje dat er geen klik met iemand was. Dat is toch minder pijnlijk dan een directe afwijzing.
     
  • Een slechte date? Dat lijden duurt bij een speed date maar een paar minuten. Inderdaad, speed date.
     
  • Zelfs al spreek je bij een speed date maar 10 vrouwen of mannen, dan heb je waarschijnlijk al meer contact gemaakt dan bij de duizenden mensen op een datingsite. 

Nadelen speeddating

Maar natuurlijk heeft speeddating ook nadelen.

  • Je hebt een paar minuten om je te profileren, dus ook alle kans om het te verknallen. In die korte tijd kan één foute opmerking al genoeg zijn om jezelf te diskwalificeren. Je hebt geen tijd meer om het goed te maken.
     
  • Een paar minuten is maar een paar minuten. Kun je de man of vrouw van je leven in enkele minuten doorgronden, herkennen en tot de jouwe maken?
     
  • De organisator bepaalt welke vrouwen of mannen jij te spreken krijgt. Bij een groot aanbod zijn dat niet alle mogelijke dates. Meestal wordt die selectie vrij willekeurig (op administratieve gronden) gemaakt.
     
  • Speeddating kan een kater geven. Bij het beperkte aanbod zitten vaak geen leuke mensen terwijl er op goede datingsites zoveel leuke matches te vinden zijn (op de bank, in je luie kloffie, met een wijntje en met de TV of een leuk muziekje op de achtergrond).


De eerste 10 seconden zijn bepalend

Speeddaten is gebaseerd op het gegeven dat je binnen 10 seconden bepaalt of iemand leuk, aantrekkelijk of interessant is. Na die 10 seconden is het lastig om het beeld wat iemand van je hebt nog te veranderen.

Je zou binnen 10 seconden dus kunnen bepalen of die bekende klik er is of niet. Veel meer tijd heb je dus, volgens het principe van het speeddaten, niet nodig voor een eerste date. De tijd die er dan overblijft kun je dan beter gebruiken om iemand anders te leren kennen.

Maar gelukkig krijg je wel meer tijd

Bij speeddaten wordt je gelukkig meer tijd gegund dan die 10 seconden, maar de tijd is in vergelijking met andere first dates heel beknopt. Tijdens een speeddate sessie is er daardoor ruimte om met meerdere mensen een speeddate te hebben. De tijd die je voor iedere kennismaking krijgt verschilt per organisator, maar denk daarbij aan enkele minuten. Soms drie minuten, soms vijf.

Rouleren

De meeste speeddate sessies werken met een roulatiesysteem. Bijvoorbeeld de dames zitten aan een tweepersoons tafeltje en de heren schuiven één voor één aan. Tijdens dit (wel heel letterlijke) kennismakingsrondje is er net genoeg tijd om je aan de ander voor te stellen en om elkaar wat vragen te stellen. Dat is genoeg voor een eerste indruk, en tevens lang genoeg om met iemand aan een tafeltje te zitten die je niet ziet zitten.

Ja of nee

Nadat alle dames alle heren gesproken hebben kunnen zowel de mannen als de vrouwen op een scorekaart invullen welke van de personen ze nog wel eens zouden willen spreken. Als een man en een vrouw elkaar hebben "goedbevonden" is er sprake van een match. Hoe het dan verder verloopt is aan de organisator van de speeddate, maar meestal krijgen de deelnemers de volgende dag de mailadressen of telefoonnummers van de personen waarmee ze een wederzijdse match hebben.

Het is dan aan beide daters om zelf het contact voort te zetten.

Het begin van speeddaten

Evenals datingsites en datingapps is speeddating een moderne vorm van daten. De eerste speeddates vonden pas rond 1998 plaats. Als "uitvinder" van speeddating wordt de rabbi Yaacov Deyo gezien de samen met zijn vrouw het principe van speeddating bedacht om Joodse singles aan elkaar te koppelen. Hij baseerde het speeddaten daarbij op de Joodse traditie van snelle afspraakjes om een partner te vinden. 


Maar hoe goed werkt speeddaten?

Hoewel er ongetwijfeld relaties, huwelijke en baby's uit het speeddaten zijn voortgekomen zijn er maar weinig succesverhalen uit het speeddaten bekend. Iedereen kent wel iemand die via een datingssite een relatie heeft gevonden, maar over succesvol speeddaten hoor je maar weinig. Werkt speeddating wel?

Dat het succes van speeddating maar heel beperkt is blijkt uit cijfers uit een Schots onderzoek. Bij speeddaten krijgt de dater een enorme hoeveelheid keuzemogelijkheden. Mensen kunnen echter maar een klein aantal keuzes verwerken en raken geblokkeerd als ze met zo veel keuzemogelijkheden geconfronteerd worden.

Kiezen is moeilijk

Mensen hebben al moeite om een keuze uit twee mogelijkheden, maar als het een lange lijst wordt, dan wordt kiezen soms een onmogelijke opgave. Dat heb je al in een restaurant met een enorme menulijst. Of in een telefoonwinkel, waarbij je een mobieltje moet uitkiezen terwijl er een lange rij mensen achter je staat te wachten.

Laat staan wat er met je gebeurt als je uit een grote groep leuke mensen een serieuze partner moet selecteren.

Op datingsites is deze te grote keuze ook een bekend obstakel. Ook daar is voor veel mannen en vrouwen het aanbod te groot om een keuze te maken, Maar op een datingsite heb je dan in ieder geval nog de mogelijkheid om alles te laten bezinken. Bij speeddating, de naam zegt het al, moet alles snel, en dan blokkeert alles ook snel.

Keuzestress

Volgens de Schotse onderzoekster Alison Lenton is kiezen uit zo veel mogelijke partners ook in strijd met de menselijke geschiedenis. Vroeger moesten mensen een keuze maken uit een beperkt aantal kandidaten uit een kleine leefgemeenschap. Daardoor zijn mensen "geprogrammeerd" om partners met elkaar te vergelijken, in plaats van ze stuk voor stuk te toetsen aan het gewenste profiel.

Zie ook



Onderwerpen:
Speeddating is een moderne vorm van dating waarbij singles in een horeca gelegenheid in korte tijd individueel kennis maken met een reeks andere singles. Is er een match, dan wordt dit geregistreerd en kunnen beide singles het contact samen verder voortzetten en uitbreiden. Hier informatie over speeddating en uitleg over hoe een speeddate in zijn werk gaat.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Speeddaten leek mij iets uit het verleden. Iets van voor het internet date tijdperk. Maar nu ik me er in verdiep verbaast het me hoeveel van deze speeddate evenementen er zijn en wat me nog het meest verbaast is dat als je de speeddate kalender bekijkt dat alle evenementen in de speeddate agenda op korte termijn vol zitten. Zijn er mensen met speeddate ervaringen die kunnen zeggen of zo'n speeddate ook vaak succes heeft?

    BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.