Tinderen: Hoe groot is de kans op succes op Tinder?

Tinderen is populair. Maar hoe groot is de kans op succes op Tinder? En wat voor mensen zijn op Tinder te vinden?

De dating app tinder is zo bekend dat de term tinderen gelijk staat aan het zoeken van een date via een app op een mobiele telefoon. Tinderen heeft het flirten op straat en in de kroeg voor een groot deel vervangen.

Wat zoek je op Tinder?

Waarom gaat men tinderen? Hoewel er ook mannen en vrouwen zijn die tinderen om de liefde te vinden zijn de meeste tinderaars op zoek naar een wat meer vrijblijvend contact. Tinderen voor de lol! 

Lang niet iedereen die op Tinder zoekt wil ook een echte date. Voor veel mannen en vrouwen is Tinder vooral een tijdverdrijf. Een manier om op telefoon wat spanning of ontspanning te vinden en (niet geheel onbelangrijk) een manier om te zien hoe ze in de markt liggen. Zijn mannen en vrouwen in je geïnteresseerd? En zo ja, welke vrouwen en mannen hebben belangstelling in jou?

En dan zijn er nog de vele tinderaars die tinderen in de hoop een spannende date te krijgen. Daarbij is het vinden van een relatie lang niet altijd een uitgangspunt, en in veel gevallen heeft de Tinder gebruiker zelfs al een relatie en zoekt op Tinder alleen een avontuurtje.

Hoe groot is de kans op succes op Tinder?

Doordat heel veel Tinder gebruikers niet echt op zoek zijn naar een date neemt de kans op succes enorm af. 

In Noorwegen wees onderzoek onder studenten op de Norwegian University of Science and Technology. uit dat het gebruik van Tinder de kans op een date niet groter maakt dan andere manieren van het versieren van een date. Slechts 2 op de 10 tinderende studenten kreeg op die manier een date (en dat terwijl dit op Tinder de meest actieve groep tinderaars is). En die op Tinder succesvolle 20% waren dezelfde personen die ook op andere manieren succesvol met dating zijn.

Conclusie: Het aantal studenten dat via Tinder het aantal bedpartners wist te vergroten is marginaal.Daarmee is tinderen minder succesvol dan het gebruik van een goede datingsite. Daarop ligt de kans op succes een stuk hoger. Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie of naar een sekscontact, op de daarvoor geschikte datingsites ligt de kans op succes een stuk hoger dan met tinderen.


Ook de Washington Post heeft een onderzoek gedaan naar het succes op Tinder. Voor een man is de de succeskans op een swipe 0,6%. Bij vrouwen is de kans op een date groter, want mannen liken bijna de helft (46%) van de geïnteresseerde vrouwen, en de dames swipen slecht 14% van de contact zoekende mannen naar rechts. En dat heeft in lang niet alle gevallen een contact tot gevolg, laat staan een echte date.


Hoeveel mensen gebruiken Tinder?

Tinderen mag dan zelden tot een echte date leiden. Een kans op een positieve swipe of een tinderchat is wel groot. Er zijn namelijk enorm veel mannen en vrouwen die Tinder gebruiken. Al is het dus lang niet altijd serieus. Alleen al van de 3 miljoen singles in Nederland is de helft aan het tinderen!

Het gaat daarbij echter vooral om het zoeken naar een bevestiging. Zo zijn er volop vrouwen en mannen die een avondje tinderen totdat ze een geslaagde match hebben. Dan is het goed en de avond geslaagd. Twitter verslaving komt veel voor, maar heeft vaak niets met het daadwerkelijk zoeken naar een date te maken.

Geschiedenis van Tinder

Tinderen kan al langer dan je waarschijnlijk denkt. De geschiedenis van Tinder gaat terug tot 2012. Drie ondernemers in Amerika, Jonathan Badeen, Justin Mateen en Sean Rad ontwikkelde een dating app die het vincen van een date makkelijker moest maken dan een daten vinden via een datingsite.

Hun Tinder dating app was heel makkelijk en intuïtief in het gebruik. Het naar links en rechts swipen door profielen van potientiele dates was hun uitvinding. Dit swipen in Tinder zorgde er voor dat profielen supersnel goedgekeurd of afgekeurd konden worden.

Aanvankelijk werkte Tinder alleen op de iPhone. De eerste Tinder versie kwam september 2012 in de Apple App Store. Onder de iPhone gebruikers, met name studenten en jongeren, werd het tinderen in korte tijd razend populair.

Ook de oudere doelgroep ontdekte het tinderen, er kwam een Tinder voor Android, en Tinder werd een grote concurrent van de bekende dating sites. In 2014 was de Tinder dating app al een miljard keer gedownload en waren er miljoenen mensen, jong en oud, over de hele wereld aan het tinderen. Dagelijks werdem er door Tinder 10 miljoen matches geregistreerd.

Sindsdien is de Tinder dating app uitgebreid met nieuwe functies zoals de Super Like in 2015 en het betaalde Tinder Plus abonnement in 2016 waarmee je onder andere je locatie kon aanpassen om in andere regio's te tinderen.

Tinder Plus

Gebruikers lopen al snel tegen de beperkingen van tinderen aan. Tinder Plus moet diverse van deze beperkingen weghalen. Dit kun je bijvoorbeeld met Tinder Plus:
  • Met Tinder Plus kun je zoveel swipen en liken als je maar wilt.
  • Je krijgt extra Super Likes. 5 per dag in plaats van 1.
  • Likes waarvan je spijt hebt kun je weer weghalen, en per ongeluk weggeswipte profielen kun je terughalen.
  • Je kunt je profiel op onzichtbaar zetten en instellen wie jou mogen zien.
  • Je kunt bijvoorbeeld alleen mensen die je naar rechts geswiped hebt jou profiel laten tonen.
  • Je kunt je locatie zelf aanpassen, en dus tinderen in een andere stad of regio.
  • Geen advertenties.

Kritiek op Tinder

Het grote voordeel van Tinder is de snelheid van het tinderen. Je keurt razendsnel profielen, maar dat is meteen ook het grote nadeel van Tinder. 

Een date zoeken met Tinder is erg oppervlakkig. Het tinderen in voornaelijk op uiterlijk gericht. Je selecteert op uiterlijk en meestal wordt er pas bij een wederzijdse match naar de rest van het dating profiel gekeken. Goede matches worden vaak misgelopen als de foto je onmiddellijk aanspreekt.

Ook wordt Tinder te vaak gebruikt door vrouwen en mannen die helemaal geen date zoeken. Maar die bijvoorbeeld hun ego willen strelen met matches of die alleen nieuwsgierig door profielen swipen. Dit maakt tinderen minder efficiënt en minder bruikbaar voor mannen en vrouwen die wel een echte date zoeken.

Tinderen

Ik tinder, jij tindert, wij tinderen... De datingapp Tinder is zo bekend (en bericht) dat het gebruik van Tinder, het tinderen, tot werkwoord is uitgeroepen.

Er zijn tegenwoordig vele datingapps, maar bijna al deze datingapps hebben Tinder als voorbeeld genomen, werken als Tinder, maar hebben daar een eigen tintje (een doelgroep, een niche) aan toegevoegd. Zo zijn er speciale "Tinders" voor gays, speciale "Tinders" waar vrouwen de baas zijn en speciale "Tinders" voor sekscontacten (zie beste datingapps), maar qua gebruikers aantallen blijven deze datingapps ver achter bij het enige echte Tinder.


Hieronder meer informatie over Tinder en tinderen.


Zie ook:
Veel mannen en vrouwen doen aan tinderen. Zowel jong als oud. Maar hoe groot is de kans op succes op Tinder? En wat zoeken al deze tinderaars op Tinder?
© Dating 2023. Blogger template by Bloggertheme9
Published by Gooyaabi Templates

Op deze website is het privacy- en cookie-beleid van Content=King van toepassing.