Hoe snel de eerste date? Wat is verstandig?

Je leert een leuk maar onbekend persoon kennen via een datingsite of dating app. Hoe snel ga je dan daten?

Hoe snel een date?

Als je via een datingsite contact hebt met een leuke man of vrouw, is het dan verstandig om snel af te spreken of is het dan aan te raden om elkaar eerst online of telefonisch beter te leren kennen? Hier geef ik tips.

Zowel wachten met daten als snel tot actie overgaan heeft voordelen en nadelen. Ik zet deze voordelen en nadelen allereerst op een rijtje.

Natuurlijk zijn de overwegingen om snel te daten of nog even te wachten ook heel persoonlijk. Je moet er wel klaar voor zijn. Maar er te snel klaar voor zijn kan ook.

Voordelen snelle eerste date

Laat ik beginnen met de voordelen van een snelle date.
 • Een ontmoeting schept duidelijkheid. Misschien klikt het face to face helemaal niet, en dat kun je dan maar beter zo snel mogelijk weten. Anders heb je straks het idee dat je een paar weken van je leven verspild aan (achteraf) zinloos chatten en mailen..
    
 • Met een ontmoeting kun je ook een leugenaar (m/v) ontmaskeren. Blijkt je date ineens 10 jaar ouder te zijn dan op de foto of blijkt dat sportieve lichaam achter vetrollen verstopt te zitten. Ook dit bedrog kan beter zo snel mogelijk duidelijk worden zodat je weer door kan.
   
 • Met een snelle first date voorkom je ook dat een verkeerd beeld dat je van iemand hebt steeds groter wordt. Er hoeft namelijk geen sprake te zijn van leugens of bedrog om een verkeerd beeld van iemand te krijgen. In de praktijk komt iemand altijd anders over dan verwacht, en het verschil tussen werkelijkheid en je verwachting wordt steeds groter naarmate je langer met een ontmoeting wacht.
   
 • Voor de man kan het in zijn voordeel pleiten als hij snel de eerste date wil. Veel vrouwen houden van mannen die initiatief durven te nemen, dus een date durft voor te stellen.Nadelen snelle eerste date

Maar snel daten heeft ook zijn nadelen.
 • Het naar de eerste date toewerken kan best spannend zijn. De vlinders in je buik kunnen ontsnappen zodra je hem of haar in het echt ziet. Misschien wil je eerst nog even van dit gevoel genieten voordat het allemaal over is.
   
 • Een eerste date met iemand die je alleen online kent kan best eng zijn. Spreek hem of haar in ieder geval eerst telefonisch of via een webcamchat. En kies voor een eerste date een veilige plek waar meer mensen zijn.
   
 • De kans dat iemand op je uiterlijk afknapt wordt kleiner naarmate je met iemand online meer een band krijgt.
   
 • Een ander voordeel van eerst veel chatten en elkaar leren kennen voor de eerste date plaats vindt is dat je meer kennis van elkaar krijgt die voorkomt dat er onaangename stiltes vallen tijdens de first date. Je weet immers al wat de ander interesseert.

Wanneer kan de tijd rijp zijn voor een eerste date

De snelheid waarop een eerste date plaats vindt is dus erg afhankelijk van beide personen. Maar aan onderstaande punten kunnen er op wijzen dat de tijd voor een date rijp is.

 • Jullie voelen je beide bij het online contact op je gemak en veel gespreksonderwerpen hebben de revue al gepasseerd zodat je het gevoel hebt de andere te kennen.
   
 • Beide partijen hebben echt zin in de date. Jullie kijken er beide naar uit een date te hebben.

 • Je hebt het gevoel dat je bij de ander veilig bent (maar toch neem je wat voorzorgsmaatregelen).
   
 • En natuurlijk moeten jullie beide in de gelegenheid zijn om elkaar op korre termijn te ontmoeten. De gelegenheid moet er zijn (geen werk, geen kinderen). Vooral als je date ver weg woont kan dit een grote rol spelen.

Veel mensen die elkaar op een dating app of minder serieuze datingsite (bijvoorbeeld voor sekscontacten) ontmoeten besluiten al binnen een week te daten. Een onderzoek van Tinder toonde aan dat de meeste Tinder gebruikers al binnen 2 tot 7 dagen willen ontmoeten.

Mannen en vrouwen die daten met het oog op een relatie wachten meestal wat langer met de eerste date. Een paar weken wachten is dan heel normaal.

Zie ook


Onderwerp:
Soms leer je iemand via een datingsite of dating app kennen die je wel zo snel mogelijk zou willen leren kennen. Al na één goed gesprek. Maar is het verstandig om snel te daten? Wanneer ga je daten? Wanneer is de eerste date? Meteen, na een week of pas na vele chat sessies? Hier geef ik antwoord op deze vragen en noem ik de voordelen en nadelen van een snelle date of van juist lang wachten met daten.

Een reactie posten

2 Reacties

 1. Waarom zo lang wachten met een date? Waarom weken lang met iemand chatten om er bij een date na een paar minuten al achter te komen dat het niks gaat worden? Ik probeer mijn dates zo snel mogelijk te regelen. Dat kost je uiteindelijk veel minder tijd dan al dat zinloze gebabbel met uiteindelijk nul resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil ook liever snel duidelijkheid dan dat ik maanden aan het chatten en mailen ben en er dan bij de eerste date meteen merk dat het niks is. Zo heb ik in het verleden heel wat uren verspild. Dat doe ik nu dus niet meer. Als er online een leuk contact is maar de vrouw daten af houdt is het over.

  BeantwoordenVerwijderen

Post hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.