Een fake datingsite herkennen


Helaas bevinden zich onder de vele datingsites die Nederland rijk is nogal wat datingsites die het met de waarheid niet zo nauw nemen. Met name bij de op erotische contacten gebaseerde datingsites zitten nogal wat sites die hun gebruikers oplichten met valse profielen. Hoe herken je een fake datingsite?


Wat is een fake datingsite?

Met een fake datingsite bedoelen we dan een datingsite die vol staat met profielen die door de beheerders zelf zijn aangemaakt. Ze maken daarbij gebruik van foto's van (meestal) aantrekkelijke dames die ze zelf van een verzonnen tekstje voorzien. Vervolgens laten ze deze "valse dames" contact zoeken met mannen die op zoek zijn naar een date.

Om te kunnen communiceren met deze fake dames moeten de mannen betalen. Meestal kost ieder berichtje dat ze versturen hen geld. Achter de fake dames gaan operators schuil (zowel mannen als vrouwen) die vaak met een groot aantal mannen tegelijk chatten. Ook kan het zijn dat er acthter dezelfde dame de ene keer een andere operator schuil gaat dan de andere keer. De operators hebben speciale computerprogramma's tot hun beschikking waarin ze relavante gegevens van de gebruiker opslaan. Zo is een andere operator meteen op de hoogte van de gegevens van het "slachtoffer" en kan hij of zij het gesprek voortzetten waar het gebleven was. Sommige mannen geven wel duizenden euro's uit aan gesprekken met operators terwijl ze denken met een internetliefde te chatten.

Hoe voorkom je dat je zelf slachtoffer wordt van zo'n fake datingsite en hoe herken je dit soort misleidende datingsites?

>>> TIP: Voorkom oplichting, en maak alleen gebruik van eerlijke datingsites.

Oppassen met betalen via credits

Op veel geld te verdienen willen deze fake datingsites dat er per bericht betaald wordt. Een abonnement waarbij een klant een maand lang onbeperkt kan chatten is voor een oplichter niet interessant, want daarvoor moet hij veel te veel tijd aan het slachtoffer besteden. Fake datingsites maken dan ook altijd gebruik van een betaling per verzonden bericht. Dit kan een SMS zijn, maar de meeste fake datingsites verkopen credits. Voor ieder berichtje dat je dan via een chatprogramma of berichtensysteem naar een leuke (maar erg neppe) dame op een datingsite stuurt betaal je dan zo'n credit. Om te kunnen blijven babbelen moeten er daarom telkens credits worden bijgekocht. En de kosten daarvan kunnen schrikbarend oplopen.

Niet alle datingsites die met credits werken zijn fake datingsites, maar omgekeerd werkt een fake datingsite wel meestal met die credits.  We raden het gebruik van datingsites die met credits werken af, en als je dan toch credits investeert, gebruik dan je gezonde verstand. Daarover hebben we hieronder nog wat tips.

Praten, praten, niet daten

Een operator moet een klant zo veel mogelijk berichten laten sturen om geld te verdienen, maar tot een date mag het nooit komen. De persoon waarmee het slachtoffer denkt te chatten bestaat immers niet. Daarom zal de operator de date eeuwig blijven uitstellen. Sommige gaan daarbij zover dat ze, als het echt niet anders kan, wel een afspraakje maken. Maar deze weer op het laatste moment afzeggen of (erger nog) niet komen opdagen op de date. Als reden gaat dan het hele smoezenboek open en worden er weer veelvuldig (dure) berichtjes verstuurd.

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat iemand watervrees heeft voor een eerste date. Maar het de boot afhouden in combinatie met betaald berichtenverkeer is een hele verdachte combi.

Vaak staat het in de algemene voorwaarden

Bijna niemand leest de algemene voorwaarden van een datingsite, maar dit kan wel de snelste manier zijn om te constateren dat een datingsite fake is. Om te voorkomen dat ze de wet overtreden moet een datingsite namelijk aangeven dat gebruik maken van profielen van mensen die niet echt bestaan. Zo kunnen ze zich erop beroepen dat de hun klanten niet bedriegen. Die kunnen het immers in de algemene voorwaarden lezen.

Deze algemene voorwaarden worden vervolgens zo lang en oninteressant mogelijk gemaakt om te voorkomen dat iemand ze ook echt gaat lezen, maar gelukkig heb je in je browser een zoekfunctie (Crtl-F). Zoek daarmee in de algemene voorwaarden naar woorden als virtueel, virtuele, fictie, amusement en entertainment. Als je vervolgens teksten tegenkomt over virtuele profielen of profielen voor entertainment doeleinden kun je er van uit gaan dat hier fake profielen mee bedoeld worden.

Bij twijfel kan zo'n zoekopdracht in de algemene voorwaarden nooit kwaad.

Mooi en gewillig

Om snel en contact tot stand te brengen en om mannen te interesseren wordt er geen gebruik gemaakt van foto's van vrouwen die er uitzien als een Russische kogelstootster. Integendeel, de meeste fake datingsites zijn gevuld met adembenemende fotomodellen die zich vaak in de meest verleidelijke en opwindende poses aanbieden aan wie maar wil daten.

Dit is de snelste en makkelijkste manier om een eerste selectie te maken, want een gemiddelde echte datingsite bestaat niet alleen uit smachtende fotomodellen. Vooral als deze fotomodellen al verliefd op je zijn terwijl je alleen nog maar je geboortedatum en woonplaats op de datingsite hebt geplaatst is het oppassen geblazen. Echte vrouwen op echte datingsites zijn over het algemeen helaas wat minder makkelijk benaderbaar.

Denk aan de beroemde regel: Als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is het ook niet waar.

Maak nooit geld over 

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over fake datingsites die via credits geld vragen. Er is echter ook datingsite-oplichting mogelijk waarbij via fake profielen mannen worden verleid, die dan gevraagd worden om geld over te maken. Bijvoorbeeld omdat hun "internetliefde" in geldnood zit of om een overtocht te betalen.

Hele dorpen in ontwikkelingslanden verdienen zo hun inkomen. Maar de oplossing is simpel, maak nooit geld over na een onbekende die je via een datingsite ontmoet.

Let op, het laatste soort fake profielen staat los van de datingsite. Het kan dus voorkomen dat je ook op een betrouwbare datingsite door een oplichter benaderd wordt.

Kijk bij de bovenaan genoemde eerlijke datingsites voor echte dates.

Zie ook: Meer over datingmisbruik en oplichting bij dating.

(C) Content=King

© Dating 2022. Blogger template by Bloggertheme9
Published by Gooyaabi Templates

Op deze website is het privacy- en cookie-beleid van Content=King van toepassing.