Tips voor een veilige eerste date

Tips om een eerste date met een onbekende (een blind date) veilig in te gaan. 


Na een tijdje om elkaar heen gedraaid te hebben op een datingsite komt het moment dat jullie elkaar eens in het echt willen ontmoeten. De blind date! Dat is best spannend, omdat je niet goed weet of het klikt, maar ook omdat je een onbekende gaat ontmoeten. Met name bij erotische datingsites is dat laatste niet helemaal zonder risico.

Samen met de datingsite Ondeugend Daten hebben we daarom enkele handige tips op een rijtje gezet voor bij het eerste afspraakje.

Ga nooit in op Sms-verzoeken met een 4-cijferig nummer 
Hier probeert iemand geld aan je te verdienen, en dat is niet de bedoeling van daten. Dat eerste afspraakje zal er 99% zeker nooit komen, en zowel dat is er waarschijnlijk stront aan de knikker. Negeer 4-cijferige sms nummers altijd!

Geef niet zomaar je persoonsgegevens
Gebruik voor communicatie op een datingsite altijd het interne berichtensysteem. Hier beschikt iedere goede datingsite over. Heb je toch een mailadres nodig, maak dan een apart anoniem mailadres aan of gebruik de anonieme KIK Messenger. Zorg dat er geen gegevens zoals je achternaam in het mailadres of gebruikersnaam voorkomen.


Wacht op het juiste moment met daten
Ben je nog niet toe aan een blind date? Laat je dan niet ompraten. Als je contact te veel haast heeft en niet even kan wachten is hij of zij de date meestal ook niet waard.

Krijg eerst een duidelijk, controleerbaar, beeld van iemand
Ga niet naar een afspraakje met iemand toe die je alleen via mail en/of SMS hebt gesproken. Een telefoongesprek of video-chat zegt ook nog niet alles, maar het geeft je in ieder geval een aanmerkelijk beter beeld. En iemand natrekken via Google is natuurlijk ook altijd een goede optie. Zo voorkom je ook dat je al voor je een woord met je date gesproken hebt wil wegvluchten. Foto's zeggen natuurlijk ook veel, maar wie zegt dat de persoon op de foto echt je date is?

Denk ook aan de regel "als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar' en pas op als iemand vragen over foto's, videochats en telefoongesprekken probeert te ontwijken. Gebruik je gezonde verstand!

Als iemand je probeert te neppen, bijvoorbeeld door een valse foto te sturen. Zie dan altijd van de date af!

Spreek op een veilige plaats af
Deze laatste tip lijkt een open deur, maar o wee wat wordt er vaak een risico genomen door direct met iemand thuis af te spreken. Daarbij maakt het niet uit of het bij jou of bij de ander is, doe het niet! Spreek op een plek af waar ook andere mensen zijn en waar je makkelijk weer weg kan. Als het klikt kun je altijd de date nog in besloten kring voortzetten.

Laat iemand weten waar je bent
Laat iemand weten dat je een date hebt en waar dat is. Is het een geheime date en vertel je daarover liever niemand? Schrijf het dan desnoods op een briefje wat gevonden kan worden als je niet op tijd van je date terug komt.

Neem je mobiele telefoon mee
Laat eventueel een vriend of vriendin een keer tijdens de date bellen. Je kunt de telefoon ook gebruiken om iemand via een sms te vragen je te bellen of sms'en. Zo kun je een noodgeval faken en wegvluchten van een slechte date.

Zorg voor eigen vervoer
Als je date een griezel blijkt te zijn is het niet verstandig om hem jou thuis te laten brengen naar afloop. Eigen vervoer is dan wel zo praktisch. Zorg dat je nooit afhankelijk bent van je date!

Stop de date als deze niet bevalt
Je bent iemand waarmee je date niets verplicht. Je mag dus altijd opstappen als het niet leuk is of als je geen goed gevoelt bij je date hebt.

We willen je niet afschrikken als je gaat daten. Zo'n eerste date is lang niet altijd een succes, maar gevaarlijk is het maar zelden. Toch is het verstandig bovenstaande tips in acht te nemen.


Zie ook: 
Onderwerp:
Hier vind je tips om veilig een blind date te hebben. Met tips voorafgaand aan de blind date, tijdens de blind date en tips om met een blind date te stoppen als deze je niet bevalt.